Nadat de hoeveelheid belegd vermogen in Exchange Traded Funds (ETF’s) voor goud sinds begin 2013 zo’n 40 procent is gedaald, is er eindelijk weer een stijging zichtbaar. En ondanks de gedaalde interesse in goud-ETF’s, blijft beleggen in dit soort ETF’s een veel meer populaire manier om te beleggen in goud dan door daadwerkelijk fysieke goudstaven te kopen.
Beleggen in goud met goud-ETF
Goud-ETF’s hebben beleggen in goud in ieder geval een stuk makkelijker gemaakt. Ze werden enorm populair tijdens de gold-bullrun tussen 2006 en 2011 doordat het een gemakkelijke manier was om goud te kopen. Daarnaast kun je stellen dat goud-ETF’s de manier waarop mensen kijken naar goud heeft veranderd. Lange tijd werd goud namelijk enkel gezien als een asset en niet als belegging. Goud was een verzekering tegen valutadalingen en economische onzekerheid. Daarnaast was goud alleen geschikt voor de lange termijn en werd het niet verhandeld zoals een aandeel.
Nieuw in de goudwereld? Dit zijn de manieren waarop je in goud kunt beleggen
Met goud-ETF’s is goud echter voor iedere belegger verhandelbaar geworden. Het grootste deel van de vraag naar goud in Amerika komt voor rekening van goud-ETF’s. De grootste goud-ETF’s ter wereld zijn hieronder door Smaulgld op een rij gezet.
Posities in ETF’s gericht op goud zijn sinds enkele jaren aan het afnemen. Zo is in onderstaande grafiek duidelijk te zien dat er zich sinds begin 2013 een forse daling heeft voorgedaan, na een daarvoor juist grote stijging. Inmiddels doet zich sinds dit jaar weer een lichte stijging voort.
De grafiek hieronder toont duidelijk aan hoe scherp de opkomst van ETF’s gericht op goud is geweest tussen 2005 en 2013. Ook de daling die pas recent lijkt te zijn gestopt, is hier enorm duidelijk in terug te zien. De grafiek geeft dus aan wat door de jaren heen het totaal aantal goud was dat werd aangehouden door alle grote goud-ETF’s tussen 1994 en 2015.