Goud blijft de doorn in het oog van Wall Street. De gemiddelde leeftijd van papieren valuta bedraagt 27 jaar, van een wereldreservemunt 95 jaar. Maar goud weet doorheen de geschiedenis steeds zijn waarde te behouden. Het was dus in theorie de perfecte indekking tegen het beleid van de centrale banken. De praktijk wees anders uit, al lijkt daar nu verandering in te komen. Goud is geld, overal ter wereld en al eeuwen lang. In het oude Babylon kocht men 350 broden met 1 ounce goud. Dat is niet veel verschil met de huidige koopkracht van 1 ounce goud. Goud doorstaat de tand des tijds, ook al kan de goudprijs op kortere termijn sterk variëren. Er zijn 5 signalen waarom het nu een goed moment is om goud te kopen. De goudprijs steeg tot 2011 omdat de lage rentevoeten en quantitative easing zou leiden tot hyperinflatie, het einde van de Amerikaanse dollar en een implosie van de obligatiemarkt. Tot ieders verrassing gebeurde het omgekeerde. Het monetaire beleid zorgde niet alleen voor forse deflatoire krachten, een sterkere Amerikaanse dollar en een langere stierenmarkt in obligaties, het zorgde ook voor $60 biljoen extra schulden. Terwijl de goudprijs 40% daalde en goudmijnaandelen 70% kelderden, steeg de algemene aandelenmark met 100%, de Amerikaanse dollar met 30% en US Treasuries met 45%. Vele ‘believers’ in goud hebben de markt de laatste jaren dan ook verlaten.
<< Download hier de Gratis GoudGids van Slim Beleggen >>
Maar geen enkele trend blijft eeuwig en de fundamenten voor een trendommekeer worden krachtiger. Dit is dan ook een goed moment om terug in de goudmarkt te stappen. Daar zijn 5 goede redenen voor: # 1. Technisch patroon Sinds begin dit jaar steeg de goudprijs met bijna 20% en goudmijnaandelen met 50%. Op korte termijn is de goudmarkt wat overkocht, maar op technisch vlak is de neerwaartse trend met kracht doorbroken.
# 2. Goud blijft gehaat Ondanks de forse stijging, blijft de houding ten opzicht van het gele edelmetaal ongewijzigd. Het volume neemt toe, maar beleggers blijven sceptisch. Er is dus nog veel ruimte om te stijgen vooraleer de massa goud terug omarmt. Goud kopen vandaag is als aandelen kopen in 2009.
# 3. Stijging USD ten einde? De Amerikaanse dollar index zette een dubbele top neer en heeft het moeilijk om de barrière van 100 te doorbreken. De zwakkere economische data en de dalende vooruitzichten van een nieuwe renteverhoging maken de Amerikaanse dollar zwakker.
# 4. Lagere reële rentevoet De reële rentevoet zit weer in een dalende lijn. De reële rentevoet is de nominale rentevoet min inflatie. Door de nominale rentevoet onder inflatie te houden, daalt de koopkracht van de burger en is het voor overheden ‘gemakkelijker’ om hun schulden onder controle te houden. Tussen 2011 en 2014 bleef deze reële rentevoet negatief, maar in stijgende lijn. In 2015 was de reële rentevoet voor het eerst sinds de financiële crisis terug positief, maar is deze terug in een dalende trend. Dit maakt goud als investering terug aantrekkelijker.
# 5. Gebrek aan fysiek goud Het kan in de (nabije) toekomst wel eens heel moeilijk worden om aan fysiek goud te geraken. Het oosten koopt al sinds de financiële crisis grote hoeveelheden fysiek goud. Tot voor kort waren ze in het westen blij om hun goud van de hand te doen. Wanneer het westen geen fysiek goud meer verkoopt of zelfs terug fysiek goud wil kopen, dreigt er een tekort aan fysiek goud. Door de lage prijs van de laatste jaren zijn investeringen ook uitgesteld waardoor het aanbod zijn piek meer dan waarschijnlijk reeds bereikte.
Wil je de overheid te slim af zijn, moet je het spel ook zelf slim spelen. Fysiek goud is een must om de volgende financiële crisis te overleven. Maar naast fysiek goud is er nog 1 munt die essentieel is om niet met lege handen achter te blijven. Je leest het in ons E-book voor een eenmalige betaling van slechts €4,95.