De ‘goud gekkies’ blijken het al jaren bij het rechte eind gehad: de goudprijs wordt gemanipuleerd. En dat al minstens tien jaar lang, met alwéér de banken in een negatieve hoofdrol. Een grof schandaal! Als u werkzaam bent bij een bank, keurig en degelijk uw werkzaamheden verricht, is het misschien tóch verstandig u op feestjes en partijen enigszins op de vlakte te houden wat uw beroep betreft. Hoewel ditmaal ‘slechts’ een vijftal banken betrokken is bij het zoveelste bankschandaal, en veel mensen (menen!) hier niet direct door geraakt te worden, heeft de beroepsgroep op zijn minst boter op het hoofd. Het zoemde al geruime tijd rond, vele jaren feitelijk: de goudprijs wordt gemanipuleerd. En warempel, dat blijkt te kloppen. Een andere conclusie kunnen wij toch onmogelijk trekken na dit vernietigende rapport. De gebezigde taal is omfloerst, laat nog enige ruimte voor onzekerheid, maar daar hebben wij geen boodschap aan. Als het eruit ziet als een koe, klinkt als een koe, melk geeft als een koe, welnu, dan zal het ook een koe zijn.
Goud: fixing sinds 1919
De twee keer per dag vastgestelde goudprijs (gold fixing) rammelt aan alle kanten, staat open voor manipulatie en en is vatbaar voor samenspanning door de betrokken banken. En de gebruikte empirische data (van 2001 tot 2013) laat vanaf 2004 (!) ‘onverklaarbare prijsbewegingen zien tijdens de middag fixing. Wellicht verbaast het u niet, maar die ‘onverklaarbare prijsbewegingen’ resulteerden in overweldigende meerderheid in néérwaartse prijsbewegingen. U weet: banken houden niet van goud, en u weet ook waarom. Als voorbeeld: in 2010 waren in 92 procent (!) van de gevallen grote prijsbewegingen tijdens de goud fixing negatief. De goudprijs wordt twee keer per dag, om 10:30 uur en 15:00 uur Londense tijd vastgesteld tijdens een conference call. Dergelijke telefoontjes tussen de vijf betrokken banken duren veelal circa tien minuten, maar het kan ook wel eens een uur of langer duren. In de beginjaren kwamen de heren nog fysiek bijeen in een met veel hout beklede kamer (zie foto), maar dat ritueel is allang afgeschaft. Echter, de fixing an sich twee keer per dag bestaat dus tot op de dag van vandaag en is ‘kwetsbaar voor manipulatie.’ De parallellen met de fixing van (bijvoorbeeld) de Euribor en Libor rentes zijn overduidelijk. De schade die dat heeft opgeleverd gedurende de jaren, is onmogelijk goed te berekenen, maar neemt u maar van ons aan dat het om vele tientallen miljarden kan gaan. De schade is daarbij (veelal) voor de burgers, de overheden zijn (vaak) de hartelijke ontvangers van de boetes bij deze affaires. Daar ziet u als gedupeerde hoogstwaarschijnlijk weinig tot niets van terug.
Schade: onbekend
Het is nog te vroeg om een (zinvolle) schatting te maken van de schade die de manipulatie van de goudprijs met zich mee heeft gebracht. Maar ook hier zal gelden: er zullen vermoedelijk forse boetes worden uitgedeeld, waarbij de opbrengst niet op de juiste plek terecht zal komen. De huidige, ouderwetse en gevoelig voor manipulatie werkwijze van het vaststellen van de goudprijs heeft zijn langste tijd gehad. Het vertrouwen is uiteraard verdwenen: er zal een andere methodiek voor in de plaats gaan komen, met ‘streng’ toezicht. Wij zijn uiteraard benieuwd, een beetje althans, hoe deze onverkwikkelijke affaire tot een einde zal worden gebracht. De onderzoeker van het officieel nog te verschijnen rapport roept op om ‘vooral de zaak nog nader te onderzoeken.’ Die schuift de hete aardappel dus graag door, en dat is begrijpelijk. Er wordt overigens onder andere in Duitsland al nader onderzoek gepleegd, dus de oproep is in die zin overbodig. Wij voorspellen: stevige boetes, vermanende woorden en een andere werkwijze rond de goud fixing in de toekomst. Dat, of de onderzoekers ‘slagen er niet in’ om de bewijslast rond te krijgen: gezien de grote belangen die op het spel staan, valt uiteindelijk (helaas) niets uit te sluiten. Wij kijken tegenwoordig nergens meer van op. Beleggen in goud? Lees ons GOUD & ZILVER Rapport en/of download hier onze GRATIS GOUDGIDS