Royalty bedrijven zijn niet zomaar goud- of zilvermijnen. Het is een uniek concept waarbij ze goud en zilver produceren zonder de lasten te dragen van de immense investeringen in de grond. Ze betalen geld aan een goud- of zilvermijn om de mijn (verder) te ontwikkelen en krijgen daarvoor in ruil een deel (meestal een percentage) van de opbrengst.
Deze bedrijven hebben slechts een beperkte en vaste kost waardoor ze een gigantische hefboom creëren bij een stijgende productie en een stijgende goud- en zilverprijs.
Goud en Zilver royalty bedrijven hebben 3 grote voordelen
Vaste kosten
Op voorhand wordt afgesproken om een bepaald deel van de opbrengst te verkopen tegenover een vooropgestelde prijs. Ze moeten dus 1 (of enkele) betaling(en) uitvoeren en daarna komt de productie vanzelf binnen. De enige kostprijs is het bureauwerk.
Opwaarts potentieel zonder extra kosten
Stel dat een royalty bedrijf een overeenkomst aangaat om x % van de productie te krijgen als vergoeding en de boringen wijzen op een toekomstige productie van 1 miljoen ounces. Als uit bijkomende boringen blijkt dat er niet 1 maar 2 miljoen ounces in de grond zitten, verdubbelt de opbrengst zonder dat het bedrijf er iets voor moet doen.
Beperkt risico
Royalty bedrijven bouwen vaak voldoende clausules in waardoor ze beschermd worden wanneer de goudprijs daalt of wanneer de mijn niet in productie gaat (of minder opbrengt dan eerst verwacht).
Royalty bedrijven zijn dikwijls bedrijven met een zeer sterke balans, met veel cash en weinig schulden. De succesvolle royalty bedrijven hebben ook nog eens een ijzersterk management.
Meer informatie over Goud en Zilver royalty bedrijven vind je op onderstaande infographic en in de rapporten van het Goud & Zilver Rapport.
Foto Credit: iStock
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)