Goud behoudt zijn glans

Het is een opvallend feit dat de appetijt van de Chinese consumenten naar goud al een tijdje een dalende trend vertoont. Blijkbaar denken veel kandidaat kopers dat de prijzen nog wat kunnen zakken zodat ze mogelijk binnenkort de kans krijgen om goedkoper meer goud in te slaan.

Maar waarschijnlijker is dat de anti corruptie campagne een rol speelt in de gedaalde vraag. Veel cadeautjes in het kader van het binnenhalen van nieuwe orders waren in de vorm van juwelen en daar heeft de regering in Beijing flink het hakbijl in gezet. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de daling van de vraag naar cognac. Vooral de import van goud vanuit China is sterk gedaald, wat blijkt uit de lagere import uit Hong Kong. Dat is eigenlijk ook de enige betrouwbare indicator die we tot onze beschikking hebben want China zelf publiceert geen cijfers met betrekking tot de import van goud. De daling van de import uit Hong Kong is zelfs aanzienlijk te noemen.

China grootste consument van goud in de wereld

Volgens de World Gold Council kunnen de anti-corruptie maatregelen dit jaar op de vraag naar luxegoederen wegen, waaronder dus ook op de vraag naar goud. President Xi Jinping is vast besloten om aan elke vorm van beïnvloeding van de economie door het geven van geld of cadeautjes een halt toe te roepen. China had in 2013 India verdrongen als de belangrijkste consument van goud maar de vraag is nu of China die positie zal kunnen blijven handhaven. Opmerkelijk is in ieder geval dat de prijzen van juwelen sinds december van vorig jaar vrij fors zijn gedaald. De effecten van de nieuwe politiek zijn dus alleszins voelbaar. Liu Xu, analyst bij Capital Futures Co. in Beijing, meent te weten dat de consumptie van goud in het tweede kwartaal met 50 procent is gedaald tot ruim 190 ton. Hij verwacht echter dat de appetijt van Chinezen voor edelmetalen nog niet is verdwenen, eerder vroeg dan laat zullen de Chinezen opnieuw volop op de trein springen. Goud blijft de beleggers boeien, klik hier voor meer info