Fysiek goud vs papier goud Het proces van de aankoop van fysiek goud zal in de toekomst heel anders verlopen als vandaag. Vandaag gaat u naar een goud shop en koopt u fysiek goud aan de prijs van de markt. Dit kan de komende jaren wel eens veranderen wanneer de kluizen van de zogenaamde Bullion Banks helemaal leeglopen. Om dit beter te begrijpen legt Activist Post uit wat er aan de hand is. Wat we nu zien is dat de vraag naar fysiek goud en zilver steeds stijgt terwijl de prijs op de financiƫle markt steeds verder daalt. Dit is geen normale marktwerking meer. Op het eerste zicht lijkt het alsof de relatie tussen vraag en aanbod gebroken is. Maar in de realiteit werkt dit nog altijd. Het is de relatie tussen papier en fysiek die gebroken is. De sterke vraag naar fysiek goud (en zilver) is gewoon een opportuniteit om gebruik te maken van de kunstmatige lage papieren prijs.

Fysiek goud en zilver worden schaars

Zo zal 2015 een nieuw record optekenen voor de verkoop van de Amerikaanse Silver Eagles terwijl de zilverprijs op het laagste niveau staat in vijf jaar. De vraag naar fysiek goud verdubbelde in de Verenigde Staten het afgelopen kwartaal en globaal steeg de vraag met 33%. Het is dus niet normaal dat de prijs daalt wanneer de vraag zo sterk stijgt. De natuurlijke marktwerking is in dit geval een stijging van de prijs, maar de markt wordt overspoeld door de immense stijging van de hefboomsysteem via papieren activa. Er staat dan ook geen limiet op het creƫren van papieren contracten om de prijs kunstmatig te onderdrukken. Goudkluizen Comex Zo is de verhouding papieren goud ten opzichte van fysiek goud al gestegen tot bijna 300. Dit wil zeggen dat er per ounce fysiek goud drie ounce papieren contracten zijn. Anders bekeken is er per papieren contract maar 0,0033 ounce fysiek goud aanwezig in de kluis van de Comex. Aangezien gemiddeld 1% van de contracten een fysieke levering vraagt, is het niet meer dan normaal dat de kluizen van de Comex leegbloeden.

Fysiek goud COMEX

Zo verloor de Comex de laatste vijf jaar 50% van zijn goudvoorraad. De Londense LMBA verloor 67% van zijn goud sinds 2011. Grote Bullion Banks zoals J.P. Morgan Chase en Sotia Mocatta zagen hun voorraden met 59% slinken de laatste maanden. En toch doet de goudprijs op de markt alsof er niets aan de hand is.

Wanneer u dus in de toekomst fysiek goud wenst te kopen en een ounce goud is op de markt $1.000 waard, kan het goed zijn dat u in een goudshop $2.000 zal moeten betalen omdat fysiek goud zo schaars geworden is.

De waarde van fysiek goud beweegt dus in de tegenovergestelde richting als de waarde van papier goud. Bij zilver is dit net hetzelfde. Diegene die dat begrijpt en erkend dat papier geen substituut is voor fysiek zal in de toekomst zijn welvaart kunnen behouden.

>>> Hoe koopt u het beste fysiek goud? Lees deze gids Goud voor Beginners. <<<