Goudmijnaandelen (2)

Wordt dit de zoveelste ontgoocheling voor de goudkevers of is het deze keer écht anders. Als we de vergelijking maken met de vorige opstoot van de goudprijs  en de goudmijnaandelen dan zien we vandaag wél fundamenteel grote verschillen. Dit zorgt er voor dat de kans nu veel groter is dat we deze keer écht vertrokken zijn met de goudprijs en de goudmijnaandelen. De opstoot van de goudprijs in 2014 werd gedragen door de Russische inval in Oekraïne en de angst omtrent het ebola-virus. Dit was, zoals achteraf ook blijkt, niet de ideale omgeving voor een houdbare stijging. Deze keer is het echter wel anders, en wel om de volgende redenen:

  • Goud stijgt tegenover andere grondstoffen, dit duidt op een anticyclische wereldwijde atmosfeer.
  • Goud stijgt ten opzichte van de aandelenmarkt. Dit wil zeggen dat beleggers steeds meer gemotiveerd zijn om goud terug te overwegen als investering.
  • Goud stijgt tegenover de meeste valuta. Het vertrouwen in de munten wankelt.
  • Toenemende spread in hoogrentende obligaties duidt op verminderd vertrouwen in het financieel systeem.
  • Stijgende spread met overheidsobligaties is nog een teken aan de wand dat het vertrouwen daalt.

Het einde van een berenmarkt gaat dikwijls gepaard met een capitulatiefase. Dit zagen we niet bij goud en zilver de laatste maanden. Tijdens de zwakkere maanden juni en juli daalde deze gemiddeld 10%. Maar we zagen wel een capitulatiefase bij de goudmijnaandelen. De HUI daalde in deze periode ongeveer 40%. Goud bodemt traditioneel ook uit wanneer de aandelenmarkt piekt. Het slimme geld ziet een piek op de aandelenmarkt tijdig aankomen en stelt zijn winsten veilig. Deze winsten worden geïnvesteerd in ondergewaardeerde activa, waaronder goud en goudmijnaandelen.

 Uitbraak edelmetalen en goudmijnaandelen

Op technische vlak zien we dat goud (GLD), zilver (SLV) en junior goudmijnen (GDXJ) hun neerwaartse trend sinds begin 2014 opwaarts hebben doorbroken. Alleen de bredere goudmijnindex GDX blijft nog onder de trendlijn. In de technische analyse zien we wel vaker dat deze activa last hebben van het 200-daags gemiddelde. Dit zal doorbroken moeten worden en de uitbraak dient getest te worden alvorens de stierenmarkt definitief vertrokken is.

Maar in tegenstelling tot andere jaren, zijn er steeds meer positieve signalen die een definitieve uitbraak ondersteunen.

Download hier de ultieme GoudGids