Volgens expert Ronald-Peter Stoeferle van Incrementum AG staat de Verenigde Staten een recessie te wachten. Hij wijst op tekenen zoals een steilere yield curve en krimpende kredieten als voorspellers. In een recent gesprek voorspelt Stoeferle dat de Federal Reserve op de paniekknop zal drukken en de rente zal verlagen, wat de goudprijs zal stimuleren. 

De prijs van goud kan stijgen wanneer markten onzeker worden en men opzoek gaat naar een veilige plek voor hun vermogen. De veilige haven kunnen beleggers vinden bij goud.

De afgelopen twee maanden hebben we al een stijging gezien, met daarachter dezelfde oorzaak: onzeker markten. Dit door bijvoorbeeld het conflict in de Gazastrook. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud:

Waardoor kan goud verder stijgen?

Eerst voorziet Stoeferle dat de Fed de rente via de ‘paniek knop’ zal verlagen. Temidden van onzekerheid gaan beleggers opzoek naar goud als veilige haven.

Wat betreft de verdere katalysatoren voor de goudrally, noemde Stoeferle een omkering van de trend waarbij westerse investeerders goud-ETF’s kopen i.p.v verkopen.

Volgens hem hebben westerse investeerders nog helemaal niet bijgedragen aan de huidige rally. Stoeferle merkt op dat westerse beleggers al zes kwartalen op rij, deze ETF’s verkopen.

Hij speculeert dat bij nieuwe recordhoogtes in de goudprijs in dollars westerse investeerders weer zullen instappen vanwege de vrees om de boot te missen (FOMO). Dit kan de vraag naar goud enorm verhogen, en dus de prijs.

Bron: Kitco
Foto: iStock