goud

We leven in een tijdperk dat financiële repressie als een zwaard van Damocles boven onze hoofden hangt. Die repressie kan verschillende vormen aannemen waarbij de kansen alsmaar groter worden dat het uiteindelijk zal neer komen op een aanslag van ons spaargeld. Jij en ik, we zullen beiden moeten betalen voor de gemaakte fouten.

>> Uw spaargeld is in gevaar – Bescherm uw vermogen snel <<

De spaarders, de ruggengraat van ons financieel systeem, worden in hun bestaan bedreigd. Momenteel is de belangrijkste struikelsteen de negatieve reële rente. In de meeste landen is de inflatie weliswaar laag maar vaak toch nog hoger dan de rente op het spaargeld. Dat betekent dat spaarders eigenlijk geld verliezen. Maar de situatie zou wel eens volledig uit de hand kunnen lopen. Zo ligt er een scenario op tafel waarbij de spaarders hun geld weghalen bij banken die een risico lopen en het over brengen naar als minder risicovol geachte internationale grote banken die wel nog een vorm van rendement kunnen bieden.

Goudprijs blijft een veilige haven

Diezelfde spaarders zouden hun geld ook van de bank kunnen halen om het te stoppen in obligaties van landen met een AAA rating of in bedrijfsobligaties uitgegeven door solide bedrijven. Op die manier zou een al zwak bancair systeem nog verder ondermijnd kunnen worden. Op dat moment zal het goud in beeld komen. De goudprijs zal stijgen als de kruik zo lang te water is gegaan dat ze barst. Tegenstanders van een investering in goud hebben als argument altijd aangehaald dat alleen op een stijging van de goudprijs gerekend kan worden. Goud betaalt namelijk geen coupon of dividend uit, iets wat vanzelfsprekend ook voor de andere edele metalen zoals zilver geldt. De aantrekkingskracht van goud kan echter een stuk groter worden wanneer een al zwak bancair systeem nog meer zal beginnen te zwalpen. Steeds meer investeerders zullen dan de switch richting goud maken met als logisch gevolg dat de goudprijs alleen maar kan stijgen.