goudvraag De goudvraag in China is mede dankzij de bear market in goud het afgelopen jaar, opgelopen tot recordhoogtes. De slimme Chinese consument is zéér prijsbewust en koopt graag bij dalende prijzen. China gaf Zuid-Afrika in 2007 het nakijken en werd de grootste goudproducent ter wereld. De Chinezen halen steeds meer goud uit de grond, maar zelfs die grotere hoeveelheden blijken onvoldoende om aan de goudvraag bij de man in de straat te voldoen. De doorsnee Chinees heeft namelijk overduidelijk een boontje voor goud. Duan Shihua, partner bij Shanghai Leading Investment Management Co. Mines, verwijst naar een eigen goudproductie van 403 ton in 2012. Die productie stijgt nog steeds, in de elf maanden van vorig jaar was er sprake van een productie van 392 ton goud, oftewel een stijging met 7 procent.

Goudvraag piekt

Het aanbod kan de vraag echter nauwelijks bijbenen, want volgens de China Gold Association consumeerden de Chinezen in 2012 776 ton goud. Vorig jaar zou die consumptie nog wat hoger zijn uitgekomen en voor dit jaar wordt eveneens een verdere stijging verwacht. China zal met andere woorden goud blijven invoeren. De Chinese regering hief in 2002 het verbod op de import van goud op met de opening van de Shanghai Gold Exchange. Daarmee kregen de Chinezen eindelijk een fatsoenlijke toegang tot de goudmarkt. De afgelopen maanden werden verschillende maatregelen getroffen om die toegang nog te vergemakkelijken.

>Meer informatie over investeren in goud vindt u in onze GOUDGIDS, hier gratis te downloaden<

Huaan Asset Management Co. en Guotai Asset Management Co. kregen in juni vorig jaar toestemming om de eerste gold-backed ETPs op de markt te brengen, investeringsfondsen die uitsluitend in goud investeren. Bovendien werden de openingsuren van de Shanghai Futures Exchange een maand later uitgebreid. Steeds meer Chinezen krijgen toegang tot goud en dat kan de goudprijs alleen maar ondersteunen. Vooral in het Chinese binnenland is een merkwaardige evolutie aan de gang: daar openen steeds meer winkeltjes waar goud kan gekocht worden. De klanten kopen vaak een paar staafjes goud als investering voor de lange termijn, als appeltje voor de dorst