De aandelenmarkten zijn tijdens de afgelopen weken geconfronteerd met een serieuze correctie. Je kunt goed merken dat het merendeel van de beleggers hier nog even aan moet wennen. Het jaar 2017 verliep immers vlekkeloos en de recordrace leek zelfs even oneindig te zijn.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat steeds meer beleggers inspelen op een verdere beursdaling. Zo is de Put/Call ratio gestegen naar een niveau die we voor het laatst aan het begin van 2016 hebben gezien. En destijds werden de wereldwijde aandelenmarkten geconfronteerd met een diepe beursdaling.

Is de grote top gezet?

Uiteraard rest ook de vraag of de grote top op de markten al gezet is? Uiteraard beschikt niemand over een glazenbol die ons de toekomst voorspiegelt, maar de waarderingen laten zien dat aandelen in ieder geval niet aantrekkelijk geprijsd zijn.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Price to Sales Ratio gestegen is naar het hoogste niveau sinds het knappen van de internetzeepbel. Een dergelijke overwaardering zagen we slechts één keer eerder: tijdens het jaar 2000.

Deze grafiek laat dus zien dat de aandelenkoersen tijdens de afgelopen maanden te hard zijn opgelopen. We mogen dan wel tijdens de afgelopen weken geconfronteerd zijn met een serieuze correctie, maar deze overwaardering rechtvaardigt nog veel lagere beurskoersen.