Steeds meer beleggers lijken de economische realiteit uit het oog te verliezen. Zo wordt de wereldeconomie nog steeds geteisterd door de coronacrisis, terwijl de beurzen bijna wekelijks de records weten aan te scherpen. Het contrast met de economische situatie is immens groot en dat heeft geleid tot een historische overwaardering.
De lage spaarrente is een van de redenen waarom steeds meer mensen naar de beursvloer stromen. Tevens fungeren de aandelenmarkten als een magneet, gezien de fantastische rendementen die tijdens de voorbijgaande jaren behaald werden. Beleggers moeten echter niet vergeten dat de aandelenmarkten ook ‘magere jaren’ kennen.
Historische overwaardering bij aandelen kan slecht nieuws betekenen
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Holger Zschaepitz, is te zien dat de favoriete indicator van superbelegger Warren Buffett alarm slaat. Op deze grafiek is de beurswaarde van de wereldwijde beurzen afgezet tegenover het wereldwijde bruto binnenlands product. Op dit moment bedraagt de beurswaarde meer dan 122% van het BBP. Een percentage dat nog nooit eerder bereikt werd.
Het vorige record dateert uit het jaar 2007 toen een soortgelijk niveau bereikt werd. Ruim een jaar later viel dat percentage terug naar minder dan 50%. Dat kwam door de historische beursdaling van zo’n 50%. Voor beleggers is het te hopen dat ons nu niet hetzelfde lot staat te wachten.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)