do bullmarkt nog niet voorbij

De huidige bullmarkt in aandelen gaat rond deze tijd ongeveer zijn 7de levensjaar in. Iets dat maar over 3 andere bullmarkten sinds de Tweede Wereldoorlog gezegd kan worden. De S&P 500 heeft in de afgelopen 6 jaar een rally gezien van meer dan 200 procent. En ondanks de negatieve geluiden rondom aandelen, geloven veel experts dat de bullmarkt gewoon volgend jaar zijn 7de verjaardag zal vieren. Hoewel de komende jaren er waarschijnlijk niet even spectaculair uit zullen zien als 2013, waarin de S&P 500 met bijna 30 procent steeg, kan de bullmarkt minstens nog een jaartje voortduren, zo niet langer, zeggen experts.

do bullmarkt grafiek 1

Hoewel de bullmarkt al een behoorlijke tijd duurt, ziet die er naast de bullmarkt van 1949-1956 en 1990-2000 behoorlijk sterk uit. Ondanks dat de bullmarkt zich naar verwachting voortzet, voorziet bijna niemand een smetteloos jaar.

Adempauze voor bullmarkt

Een jaar met wat negatieve rendementen zou voor de stier zelfs goed zijn, denkt Brian Belski, chief investment strategist bij BMO Capital Markets. Hij denkt dat de huidige bullmarkt uitzonderlijk is en dat we ons eigenlijk in een 15 tot 20 jaar durende seculiere bullmarkt zouden kunnen bevinden. ‘Het zou zeer positief zijn voor de gezondheid en de levensduur van de markt om even een adempauze te nemen’, stelt Belski tegenover Marketwach. >>> Bekijk hier onze nieuwste koopkansen in de technologiemarkt <<< De huidige bullmarkt zou door de Federal Reserve gestopt kunnen worden wanneer de centrale bank te fors ingrijpt. Toch is het herstel van de economie dit keer wat trager, waardoor de kans dat de Fed de rente ineens agressief verhoogt, voorlopig niet aan de orde lijkt te zijn, zegt Koesterich van BlackRock. ‘De Federel Reserve blijft zich bewust van de zwakte in de huidige economie’, zei Stoltzfus van Oppenheimer. ‘Zolang de rentetarieven niet scherp worden verhoogd, is dat een positief teken voor Amerikaanse aandelen.’

do bullmarkt grafiek 2

Waar veel beleggers daarnaast bang zijn voor de hoge waarderingen voor aandelen, is alles relatief dankzij QE, zegt Stoltzfus van Oppenheimer daarover. Daarnaast wijst hij erop dat de consensusschattingen al jaren niet accuraat zijn.