De aandelenmarkten kenden een dramatische start van de handelsweek. Direct tijdens de eerste handelsdag werden de wereldwijde markten geconfronteerd met diepe verliezen. De huidige onrust op de financiële markten heeft alles te maken met de oorlogstaal van Donald Trump. In het bijzonder ondervinden de Chinese markten hier hinder van.

Trump is duidelijk een andere weg ingeslagen dan vorig jaar. Tijdens zijn eerste presidentsjaar wist Trump meermaals in het nieuws te verschijnen, maar dat had met name te maken met binnenlandse aangelegenheden. De afgelopen maanden heeft hij zijn vizier echter op het buitenland gericht en als gevolg daarvan is er grote onrust ontstaan. De kans op een handelsoorlog lijkt met de dag groter te worden.

Chinese beurs daalt in enkele maanden tijd met meer dan 20%

De Chinese indices worden op dit moment het hardst getroffen door de opgelegde importheffingen van Trump. Niet verwonderlijk, want China is een belangrijk doelwit van Trump. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Shanghai index officieel in een Bear Market terecht is gekomen. De grootste Chinese beurs is immers meer dan 20% gedaald ten opzichte van haar hoogtepunt. En dat hoogtepunt werd aan het begin van dit jaar bereikt.

In het boekjaar 2015 gaf de Chinese beurs ook vroegtijdig een waarschuwingssignaal af voor de andere aandelenmarkten. Wellicht gebeurt op dit moment hetzelfde.