Aan het begin van dit jaar wisten de meeste beurzen een stevige top neer te zetten en sinds dat moment zijn de beren aan zet. De aanhoudende koersdruk heeft er zelfs toe geleid dat sommige indices in een officiële Bear Market terecht zijn gekomen. Dit is bijvoorbeeld bij de geliefde techbeurs het geval. Toch is het wel van belang om de huidige beursdaling in perspectief te plaatsen.

Het jaar 2022 is vooralsnog geen gunstig jaar voor de financiële markten. Tijdens de voorbijgaande maanden is de onrust op de financiële markten sterk toegenomen en dat heeft geleid tot grote koersschommelingen. Bij de aandelenmarkten is dit voor de meeste sectoren negatief uitgevallen. Sommige aandelen hebben zelfs tientallen procenten aan beurswaarde moeten inleveren.

De bodem uit 2020 is nog ver verwijderd

Beleggers moeten alleen uitkijken dat ze op dit moment niet te pessimistisch gestemd raken. Het is immers ook van belang om de huidige beursdaling in perspectief te plaatsen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, te zien dat de Nasdaq Composite Index op dit moment nog ver van de bodem van 2020 verwijderd is. Destijds wist de techbeurs immers te dalen tot onder de 7.000 punten. Vandaag de dag noteert de Nasdaq Composite Index dus nog steeds ruim 70% boven het dieptepunt van de coronacrash.

Overigens betekent dit niet dat de beursdaling reeds ten einde is gekomen. Diverse analisten hebben vorig jaar al vroegtijdig gewaarschuwd voor de ‘lucht’ die er op de aandelenmarkten gecreëerd is. Toen het coronavirus een halt toegeroepen werd, sloegen beleggers door in hun optimisme. Toen zag de toekomst er rooskleurig uit en vandaag de dag lijkt die toekomst ineens verdwenen te zijn. De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat het sentiment op de financiële markten van cruciaal belang is. En bij reële waarderingen zullen kopers zich zonder twijfel weer melden.