Het cijferseizoen begint langzaam maar zeker ten einde te komen. We zijn dus op dit moment goed in de staat om de balans over het eerste kwartaal op te maken. En die balans ziet er niet bepaald rooskleurig uit. De kans is groot dat het eerste kwartaal de geschiedenisboeken in zal gaan als het slechtste winstkwartaal sinds het jaar 2009. En het ergste lijkt nog te moeten komen.

Langzaam maar zeker kondigen steeds meer overheden ‘versoepelende maatregelen’ aan. Wel is duidelijk geworden dat het afbouwen van de strenge maatregelen zeer geleidelijk zal gaan. Elke tegenslag die onderweg ervaren wordt, kan er daarnaast voor zorgen dat de maatregelen weer aangescherpt worden. Het heeft er dus alle schijn van dat het nog wel een tijdje gaat duren alvorens de economie weer op volle toeren draait.

Beleggers moeten rekening houden met nog slechtere kwartaalcijfers

Overigens is het ook nog maar de vraag hoeveel bedrijven straks nog in leven zijn. Er wordt namelijk gevreesd voor een ware faillissementsgolf. Opvallend genoeg hebben de meeste bedrijven er een rampzalig eerste kwartaal opzitten. En dat is opvallend omdat pas aan het einde van het kwartaal het coronavirus een ‘wereldprobleem’ werd.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat er gemiddeld gezien bij de bedrijven, die een plekje hebben binnen de S&P 500 index, sprake was van een winstdaling met 16% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Mocht dat zo blijven, dan is dit het meest rampzalige kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2009. Destijds was er sprake van een winstdaling met 27%. En de kans is groot dat tijdens het tweede kwartaal van 2020 dit record gaat sneuvelen. De verwachtingen zien er immers ronduit dramatisch uit.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis