Al jarenlang is er sprake van een sterke negatieve correlatie tussen de dollar enerzijds en de groeimarkten anderzijds. Met andere woorden bewegen beide financiële instrumenten tegengesteld van elkaar. En mocht de dollar een bodem bereikt hebben, dan kan dit behoorlijk slecht gaan uitpakken voor de groeimarkten.

Tijdens het jaar 2020 wisten de groeimarkten in positieve zin op te vallen. Uiteraard wisten de groeilanden de coronacrash niet te ontwijken, maar het herstel dat niet veel later volgde was buitengewoon indrukwekkend te noemen. Razendsnel wisten de groeimarkten zich te herstellen en uiteindelijk werd zelfs de hoogste stand in jaren tijd bereikt. Mogelijk ligt er echter een trenddraai op de loer.

Hebben de groeimarkten hun beste tijd gehad?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is te zien dat de Dollar Index niet bepaald een goed jaar achter de rug heeft liggen. Als gevolg van het gewijzigde monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank verloor de Amerikaanse munt veel waarde op de financiële markten. Dit wist dus uiteindelijk goed uit te pakken voor de groeimarkten.

Op de grafiek is echter ook te zien dat mogelijk een trenddraai voor de Dollar Index nabij is. Onlangs wist de dollar stevig op te veren vanaf de belangrijke 90-grens en door deze beweging kan er een nieuwe bodem zijn neergezet. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk gaan leiden tot een tegenvallende prestatie bij de Emerging Markets ETF. Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!