Tien jaar geleden viel het doek voor Lehman Brothers. Het faillissement van de Amerikaanse zakenbank wordt door velen gezien als de katalysator voor de wereldwijde financiële crisis. Tijdens het afgelopen decennium wist de bankensector het verlies van de Bear Market niet te repareren.

De financiële crisis is de geschiedenisboeken ingegaan als de grootste mondiale crisis ooit. Door de toegenomen globalisering en de verwevenheid tussen de verschillende landen werd haast ieder land geconfronteerd met de nare gevolgen van de crisis. Bankaandelen werden hard afgestraft op de beurzen en tijdens de afgelopen jaren hebben zij het verlies niet volledig kunnen goedmaken.

Hedgefondsen vermijden de bankensector

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de S&P 500 Financials Index sinds de bodem van 2009 sterk is achtergebleven op de S&P 500 index. De toonaangevende Amerikaanse index noteert op dit moment 80% boven de piek uit 2007, terwijl de bankensector 8% onder het hoogtepunt uit 2007 beweegt. De bankaandelen zijn de enige groep binnen de S&P 500 index die zich nog niet volledig heeft hersteld van de Bear Market.

Het positieve sentiment rondom banken lijkt nog steeds niet volledig teruggekeerd te zijn. Zo bleek onlangs uit gegevens van Goldman Sachs dat de bankensector in juni nog de meest vermeden bedrijfstak was onder de hedgefondsen. Daarnaast zorgen de lage rentestanden er voor dat de winst bij de meeste banken onder druk staat. Niet bepaald een ideaal beleggingsklimaat dus.