Amerikaanse aandelen

Credit Suisse heeft zijn koersdoel voor de Eurostoxx 50 verhoogd van 3600 punten tegen het einde van 2015, naar inmiddels 3900 punten eind 2015. De index staat momenteel rond de 3600 punten. In totaal zou dit neerkomen op een stijging van 25 procent voor dit jaar. De verdere stijging zou van Europese aandelen daarnaast een van ’s werelds best presterende aandelen maken. Credit Suisse noemt verschillende redenen voor het hogere koersdoel voor de Europese index. Zo wijst de bank erop dat Europa’s herstel er steeds echter uit begint te zien en dat beleggers dit ook opmerken. Hieronder vindt je een van hun beste grafieken die laat zien hoe beleggers vooral Noord Amerikaanse ETF’s hebben verlaten, ten gunste van alle andere regio’s ter wereld. Met name Europa profiteert:

vrij grafiek us etf uitstroom

Te zien is dat er sinds begin 2015 zo’n 20 miljard dollar uit Noord-Amerikaanse fondsen stroomde, terwijl Europa en de ontwikkelde markten als geheel konden rekenen op zo’n 10 miljard dollar aan instroom. Ook opkomende markten profiteren: Dit zijn onze kooptips Dit gebeurt allemaal door de Europese Centrale Bank die recent van start is gegaan met zijn QE-programma. En dat terwijl de Amerikaanse Federal Reserve juist kijkt naar het verkrappen van het monetaire beleid door de rentes te verhogen. Daarbij wordt de outlook voor Europa steeds positiever, wat velen heeft weten te verrassen. Hieronder vind je de ‘macro surprises index’ van Credit Suisse. Een negatief getal wijst erop dat macro-economische data slechter is dan verwacht werd door analiste en een positief getal wijst op het tegenovergestelde. Europa’s index bevindt zich nu op het hoogste niveau in 2 jaar.

vrij surprise index

Goed nieuws voor de een, maar slecht nieuws voor de ander. Credit Suisse geeft zelf aan overwogen te zijn op Italiaanse aandelen gezien de ‘stille’ verandering daar. De bank stelt dat er meer hervormingen gaande zijn dan investeerders zich realiseren. Op Frankrijk is de bank recent juist minder positief geworden, omdat het land meer werk te doen heeft aan de fiscale kant dan Italië. Het vormingsmomentum is er zwak en er zijn weinig tekenen van een cyclische opleving zoals wel het geval is in de rest van Europa, aldus Credit Suisse.