Het beursjaar nadert haar einde en we mogen wel zeggen dat het jaar 2017 voor de meeste aandelenmarkten een geweldig jaar is geweest. Ook in Europa werden er mooie winsten geboekt. Toch ziet het grotere plaatje er niet zo fantastisch uit. Wat weinig beleggers realiseren, is dat Europa al 20 jaar zijwaarts beweegt.

Volgens de beleggingsboeken stijgen de aandelenmarkten altijd over de lange termijn gemeten. Bij de meeste aandelenmarkten is dat inderdaad het geval. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse indices, die bewegen op dit moment ver boven hun vorige toppen van 2007 en 2000. Toch ziet het plaatje er in Europa een stuk minder rooskleurig uit.

Europa staat al 20 jaar stil

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Long View, is te zien dat de Stoxx 600 index al 20 jaar te maken heeft met een zijwaartse beweging. Deze index bestaat uit de 600 grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen. Niet bepaald een ‘Bullish’ teken toch?

Deze grafiek maakt duidelijk dat het van cruciaal belang is om de juiste aandelen te selecteren. Op het moment dat u namelijk de verkeerde aandelen in de portefeuille hebt, zult u gegarandeerd over de lange termijn gemeten verlies maken. Beleggen is namelijk een stuk lastiger dan vaak aangenomen wordt.