Afgelopen woensdag voerde de Amerikaanse centrale bank de volgende renteverhoging door. Met deze renteverhoging komt de Fed vooralsnog haar beloftes na. Inmiddels is de centrale bank ook bezig met het afbouwen van haar gigantische balanspositie.

De Europese en Japanse centrale bank zitten op dit moment in een hele andere fase. Beide centrale banken zijn namelijk op dit moment nog volop bezig met het stimuleren van de economie en daarbij wordt nog lang niet gesproken over een eventuele renteverhoging. De Amerikaanse centrale bank daarentegen is al een tijdje gestopt met het opkoopprogramma en daarnaast is de rentestand al meerdere keren opgetrokken.

De Fed geeft het goede voorbeeld

De reden dat de centrale banken niet synchroon lopen met hun monetaire beleid, heeft alles te maken met de adequaatheid van de Fed. Kort na het uitbreken van de grootste crisis uit de mondiale geschiedenis, besloot de Amerikaanse centrale bank om alle middelen in te zetten. De Europese centrale bank dacht het eerst op te kunnen lossen met strenge hervormingen. Uiteindelijk moest Draghi ook toegeven aan de ‘geldpers’.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat de Fed inmiddels gestart is met het afbouwen van haar gigantische balanspositie. Tijdens de afgelopen weken zijn er diverse staatsobligaties van de hand gedaan. Gezien deze grafiek hebben we echter nog een hele lange weg te gaan om terug te keren op het niveau van voor het lanceren van het opkoopprogramma.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)