Ruim drie maanden geleden werd er hel en verdoemenis afgeroepen over de oliemarkt. De afspraken van het kartel van olielanden zouden niet het gewenste resultaat opleveren en de olieprijs zou nog verder in waarde gaan dalen. Drie maanden later noteren we ruim 23% (ruwe olie) en 30% (Brent-olie) hoger.

Uit de inleiding is af te lezen dat de koers binnen de financiële markten enorm snel van richting kan veranderen. Juist toen het grootste deel van de markt olieposities van de hand deed, wist de olieprijs een stevige bodem neer te zetten. Warren Buffett leert ons niet voor niets dat we hebzuchtig moeten zijn wanneer anderen angstig zijn. Daar is de oliemarkt het ultieme bewijs van!

Steeds meer beleggers beleggen weer in olie

De goede prestatie van de oliemarkt is niet onopgemerkt gebleven onder de beleggers. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat het aantal longposities de afgelopen weken sterk is toegenomen. Daarbij is met name de interesse in Brent-olie groot. Dit heeft te maken met de betere prestatie van de Brent-olie ten opzichte van ruwe olie.

Toch heeft deze grafiek ook een waarschuwend karakter in zich zitten. De laatste keer dat er immers zoveel longposities open stonden op Brent-olie, was tijdens de eerste twee maanden van dit jaar. En kort daarna raakte Brent-olie gevangen in een dalend trendkanaal.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>