Al jaren nemen de centrale banken een prominente rol in op de financiële markten. Volgens diverse analisten is de beursrally van de afgelopen maanden ook grotendeels te danken aan het ruimhartige monetaire beleid. Het gevolg is wel dat de balansposities van de centrale banken steeds verder oplopen.
Het coronavirus weet er voor te zorgen dat de wereldeconomie dit jaar getroffen wordt door een historische krimp. Ondertussen proberen de overheden in samenwerking met de centrale banken een harde val van de economie te voorkomen. Het gevolg is sterk oplopende staatsschulden en balansposities.
De geldpers blijft niet eeuwig draaien
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de zorgwekkende situatie bij de belangrijkste centrale banken van de wereld in beeld gebracht. De Zwitserse centrale bank (SNB) spant op dit moment de kroon. De balanspositie van de Zwitserse centrale bank bedraagt immers ruim 151% van het Zwitserse BBP. De Japanse centrale bank staat op plek 2 met een balanspositie ter grootte van ruim 136% van de Japanse economie.
In Europa en in de VS ziet de situatie er relatief gezien wat beter uit. Zo wordt de Europese centrale bank geconfronteerd met een balanspositie die gelijk is aan ongeveer 55% van het Europese bruto binnenlands product. De Fed kampt met een balanspositie die gelijk is aan 36% van de Amerikaanse economie.
Voor de centrale banken is het overigens te hopen dat dit ‘experiment’ goed afloopt. De geldpers kan immers niet eeuwig blijven draaien. En de vraag is in hoeverre die balansposities straks nog ‘courant’ te noemen zijn.
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>