Het beursfeest op Wall Street gaat onvermoeid door. Zo wisten de Dow Jones en de S&P 500 index tijdens de afgelopen weken nieuwe records op de borden te toveren. Als we het plaatje van de Amerikaanse indices bekijken, dan ziet alles er dus fantastisch uit. Toch zijn er steeds minder aandelen die deze rally ondersteunen. En dat is toch wel een probleem.

We bevinden ons op dit moment binnen de langste stierenmarkt ooit. De stier heeft al 9 kaarsjes mogen uitblazen en is goed op weg om de 10-jarige verjaardag te gaan vieren. De optimistische sfeer kan echter binnen no time veranderen in pessimisme. Het draagvlak van deze beursrally begint immers drastisch af te nemen.

Dit is het grootste gevaar van deze beursrally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat de Dow Jones index onlangs een bijzondere mijlpaal wist te bereiken. Naast het feit dat de Amerikaanse index wist te sluiten op een nieuw 52-weekshoogtepunt, nam het aantal Amerikaanse aandelen dat boven haar 200-daagsgemiddelde beweegt af tot onder de 50%. Met andere woorden wordt deze rally door minder dan de helft van de aandelen gedragen.

Op de grafiek is te zien dat we deze combinatie tijdens de afgelopen 25 jaar slechts zelden hebben gezien. Deze combinatie was zichtbaar tijdens de late jaren ’90 en in het jaar 2007. Het beursfeestje liep in beide gevallen niet zo goed af.