Sinds de uitbraak van de financiële crisis is er behoorlijk wat veranderd binnen het monetaire systeem. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zag zich als eerste genoodzaakt om de geldpers aan te zetten en sinds dat moment hebben vele andere centrale banken dit voorbeeld opgevolgd. Dit heeft geleid tot een gigantische balanspositie.

Janet Yellen, voorzitter van de Fed, heeft eerder dit jaar aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar zal gaan starten met het afbouwen van haar balanspositie. Door het grootschalig opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties is er een gigantische balanspositie ontstaan waar twijfels over bestaan of die ooit volledig afgebouwd kan worden.

Maar, aangezien het feit dat centrale banken ‘neutraal’ moeten zijn en zo min mogelijk de markt moeten verstoren, zullen ze in ieder geval er alles aan moeten doen om zoveel mogelijk stukken terug te plaatsen op de markt.

Het zal niet makkelijk zijn om deze gigantische balans af te bouwen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Citi Research, is te zien dat er de afgelopen jaren een gigantische balanspositie is ontstaan bij de grote centrale banken (Fed, ECB, Bank of China, Bank of Japan, Bank of England en de Zwitserse centrale bank). Op deze grafiek is te zien dat de totale balanspositie van deze centrale banken samen meer dan 18 biljoen dollar bedraagt. Gezien dit bedrag is het niet vreemd dat economen twijfels hebben over de haalbaarheid van het afbouwen van de balans.

Het zal in ieder geval een hele klus gaan worden die niet zonder slag of stoot voorbij zal gaan.