We mogen dan wel op dit moment te maken hebben met een stierenmarkt die al meer dan 8 jaar actief is, maar niet voor elk bedrijf zal dit zo voelen. Er zijn immers genoeg bedrijven die ook tijdens de ‘gouden jaren’ te maken hebben gehad met een prijsdaling. En in het bijzonder is de retailsector hard geraakt.

Als we het over de retailsector hebben, dan wordt er al vaak gedacht aan de traditionele warenhuizen. Toch ziet de retailsector van vandaag de dag er compleet anders uit. Door de komst van onder andere Amazon is er een ware schokgolf door deze sector heen gegaan. En juist door die complete revolutie zijn er duidelijke winnaars en duidelijke verliezers aan te wijzen.

Sprake van een revolutie binnen de retailsector

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat de werkgelegenheid binnen de ‘nonstore retail’ de afgelopen jaren flink is toegenomen. Voor de traditionele warenhuizen ziet het beeld er helaas compleet anders uit. Daar is immers de werkgelegenheid gedaald tot onder het niveau van het jaar 2010.

De verschillen binnen de retailsector heeft alles te maken met ons koopgedrag. Door de komst van het internet is het ontzettend gemakkelijk geworden om online onze producten te bestellen. Daarnaast is er vaak sprake van een gunstig retourbeleid. Voor traditionele warenhuizen is het enorm lastig geworden om de strijd aan te gaan met de webwinkels. En dat probleem gaat in de toekomst hoogstwaarschijnlijk niet veranderen.