Aan het begin van de afgelopen handelsweek werden we geconfronteerd met de nodige beweeglijkheid. Dit had alles te maken met de uitspraken van Donald Trump waardoor de kans op een mondiale handelsoorlog verder toenam. Toch keerde aan het einde van de week de rust weer terug. Dit biedt echter geen enkele garantie voor de toekomst.

De aandelenmarkten bewegen eigenlijk al weken zijwaarts. De overtuiging die we vorig jaar zagen bij de stier, lijkt op dit moment volledig verdwenen te zijn. Maar, ook de beer weet nog geen potten te breken. Ze houden elkaar op dit moment min of meer in leven. Toch zijn alle ingrediënten aanwezig om er een hete zomer van te maken.

Het kan een hete zomer gaan worden op de beursvloer

Allereerst zullen beleggers de acties van Donald Trump nauwlettend in de gaten houden. De president van de VS heeft zich vastgebeten in de handelsoorlog en Trump kennende laat hij niet snel los. Daarnaast werd recent duidelijk dat steeds meer beleggers de handelsvloer verlaten. Op dit moment blijven de aandelenmarkten met name in leven dankzij het recordaantal aan ‘buybacks’.

Het fundamentele plaatje lijkt ook erg goed aan te sluiten met het technische plaatje. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van E. Cantoni, te zien dat de volatiliteitsindex (VIX) op dit moment sterke overeenkomsten vertoont met de periode 1997-2002.

Mocht dit verband standhouden, dan zouden we er verstandig aan doen om de veiligheidsriemen aan te trekken. In dat geval kan de beweeglijkheid immers binnen no-time als een dief in de nacht terugkeren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>