The Economist windt er geen doekjes om: de heren centrale bankiers Greenspan en Bernanke zitten in een ontkenningsfase! Greenspan ontkent (nogmaals) het destructieve karakter van zijn monetaire beleid via zijn jongste 48-pagina tellende studie voor Brookings Institution. De crisis kwam volgens hem voort uit een ‘klassieke euforische bubbel’. Het is door deze bubbel dat banken het risico voor hun nieuwe financiële producten verkeerd hebben ingeschat. Het is natuurlijk het eerdere (soepele) monetaire beleid dat de initiële bubbel veroorzaakte. Ook Bernanke blijft vandaag dezelfde fouten maken door de kortetermijnrente op historisch laag niveau te houden. Volgens The Economist zijn er 3 overeenkomsten tussen beide heren:

  • Beide ontkennen ze dat het monetaire beleid té soepel was voor 2000;
  • ze ontkennen vervolgens dat door de lage kortetermijnrente de huizenprijzen door het dak gingen;
  • ze wijzen erop dat verscheidene studies uit andere landen dit gegeven (stijgende huizenprijzen door soepel monetair beleid) niet ondersteunen.

Maar de focus wordt hierdoor verkeerdelijk gelegd op enkel stijgende huizenprijzen. Het is vooral de immense groei van de gesecuritiseerde markten die is voortgevloeid uit hun beleid.