Griekenland

Griekenland moet mogelijk een ‘parallelle valuta’ introduceren, wanneer de onderhandelingen met Europese kredietschieters op niks zullen uitlopen. Dat stelt althans Wolfgang Schaeuble, de uitgesproken minister van Financiën van Duitsland. Volgens Bloomberg zou Schaeuble gedurende een gesloten bijeenkomst het idee hebben genoemd dat Griekenland een tweede valuta zou kunnen gebruiken. Dit zou de eerste stap kunnen zijn richting een veelbesproken vertrek van Griekenland uit de eurozone. Schaeuble wordt gezien als een van de partijen die forse hervormingsmaatregelen eist in de onderhandelingen met Griekenland over eventuele verdere hulpmaatregelen. Daarnaast is hij sceptisch over een Grieks bailout.

Schuldbekentenis Griekenland

Het idee dat Griekenland met een soort van schuldbekentenis zou komen om de openbare pensioenen of salarissen te dekken, werd in de afgelopen weken steeds vaker genoemd door economen als noodmaatregel, mocht het land volledig door zijn geld heen zijn. De parallelle valuta waar de Duitse minister van Financiën het over heeft, zou moeten worden uitgegeven door de overheid. In eerste instantie zou de munt dezelfde waarde als de euro moeten hebben, maar als het publiek geen vertrouwen blijkt te hebben, dan zou er een zwarte markt omheen kunnen ontstaan. Dit zou een parallelle munt kunnen creëren die minder waard is dan de euro en daarbij de hele economie kan destabiliseren.

Vertrek Griekenland

Enkele jaren geleden werd het vertrek van Griekenland uit de eurozone nog gezien als een direct probleem voor het hele blok. Inmiddels zijn veel ministers van Financiën minder voorzichtig en zien ze Grexit als veel minder risicovol voor hun eigen landen. Hier is een voorbeeld:

‘Duitsland is klaar om hier heel ver in te gaan met Schaeuble in de rol van aanvaller’, zei Jacob Funk Kirkegaard, senior fellow bij het Peterson Institute for Internationel Economics in Washington. ‘De risico’s van besmetting van Griekenland naar de andere landen van de eurozone is zeer laag.’

Houd rekening met deze grote trends