Afgelopen week verschenen er hoopvolle macrocijfers vanuit China. De terugval van de Chinese economie lijkt minder hard te zijn dan waar vooraf voor gevreesd werd. De beter dan verwachte Chinese macrocijfers wisten te leiden tot opluchting op de financiële markten. Mogelijk zakt de groei van de wereldeconomie toch niet zo ver weg. Maar, zijn de Chinese macrocijfers daar daadwerkelijk een garantie voor?

De Chinese economie is op dit moment de op één na grootste economie van de wereld. Wat dat betreft is de groei van de Chinese economie dus van levensgroot belang voor de groei van de totale wereldeconomie. Dus de beter dan verwachte Chinese macrocijfers kunnen daarom gezien worden als een positief teken voor de groei van de wereldeconomie. Maar, we weten ook dat de Chinese macrocijfers vaak niet zo betrouwbaar zijn.

Wereldeconomie kan te maken gaan krijgen met krimp

Wat vaak wel betrouwbaar is, is de Chinese geldhoeveelheid. De maatschappelijke geldhoeveelheid, afgekort M1, is een begrip uit de macro-economie. Het begrip omvat al het chartaal en giraal geld dat in handen is van het publiek, particulieren en ondernemingen en met uitzondering van het kasgeld van de geldscheppende (primaire) banken. Dat geld wordt niet meegeteld omdat dat kasgeld uitsluitend dient ter dekking van de direct opeisbare tegoeden in handen van het publiek, dat wil zeggen het girale geld. Zou men dat geld wel meetellen dan ontstaan dubbeltellingen. Het Nederlandse CBS definieert het begrip als volgt: “De in omloop zijnde bankbiljetten en munten en tegoeden die onmiddellijk in contanten kunnen worden omgewisseld of die kunnen worden gebruikt voor girale betalingen.”

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pervalle Global, is te zien dat er een sterke correlatie bestaat tussen de Chinese M1 en de PMI-cijfers inzake de groei van de wereldeconomie. Gewoonlijk loopt de Chinese M1 10 tot 12 maanden voor op de PMI-cijfers. En op deze grafiek is duidelijk te zien dat de wereldeconomie het de komende 10-12 maanden nog behoorlijk lastig kan gaan krijgen. Volgens deze grafiek zakt het ‘Global PMI’ nog dit jaar onder de 50-grens. En dat zou krimp betekenen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)