ESG- of duurzaam beleggen – beleggingen die zich bewust zijn van de acties van bedrijven op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur – wordt steeds populairder. Hoewel het idee geweldig en eenvoudig klinkt, is dit toch ingewikkelder dan het lijkt.

Het ESG-label is bedoeld om duurzaam beleggen gemakkelijker te maken. Het label is een makkelijke en duidelijke manier voor beleggers om duurzame beleggingen te spotten. Het is echter nog steeds niet de allesomvattende stempel van goedkeuring die je zou verwachten.

Big Tech

ESG ETF’s blijven bijvoorbeeld weg van wapenfabrikanten, tabaksbedrijven of bedrijven in de steenkool- of olie-industrie. Ze geven beleggers echter wel toegang tot de populaire Amerikaanse Big Tech aandelen.

Big Tech bedrijven zoals Apple of Amazon maken een groot deel uit van deze fondsen. Ze zijn opgenomen omdat beide bedrijven hebben toegezegd om in de komende decennia koolstofvrije toeleveringsketens en activiteiten te exploiteren.

Op dit moment zijn de bedrijven echter nog bijlange na niet koolstofneutraal. De razendsnelle bezorgopties van Amazon gaan bijvoorbeeld ten koste van het milieu.

Zowel Apple als Amazon hebben het ook bijzonder moeilijk met de S (social) en de G (governance). Ze worden regelmatig geconfronteerd met kritiek over de behandeling van hun Chinese fabriek en werknemers. Amazon wordt dan weer bekritiseerd omdat het pogingen van werknemers om vakbonden op te richten blokkeert.

Prestaties

Een andere afweging is de prestatie van de ESG-fondsen.

Fondsen gericht op subgenres van ESG, zoals de iShares Clean Energy ETF van BlackRock of de Invesco Solar ETF, hebben het dit jaar nog niet goed gedaan na een sterke stijging in 2020. Beide ETF’s zijn met zo’n 20% gedaald, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode met bijna hetzelfde percentage is gestegen.

Dus voor ESG-bewuste beleggers die een hoog rendement willen zien, zijn de bredere fondsen misschien nog steeds de beste keuze.

Bron: CNN

Foto: iStock