De markten voelen zich bepaald ongemakkelijk met wat er momenteel overal plaatsvindt. De Euro-crisis blijft de media domineren; van enige vorm van opluchting valt niets te merken. De bijeenkomst van de 20 grote industrielanden (G20) gaat dit weekend in het teken van de Euro-crisis staan. Er werd al een schot voor de boeg gegeven: de Groep van 20 herhaalt dat de Euro-crisis een regelrechte bedreiging vormt voor de wereldwijde groei: Een ander aandachtspunt: de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Wat brengt ons vrijdag 20 april?
- Nestlé is een belangrijk agendapunt. De komende week zijn er nog grote namen die de bedrijfsagenda komen vervolledigen.
- General Electric en McDonald’s zijn in de U.S. aan de beurt; dit zijn twee bedrijven die ons een goed beeld kunnen verschaffen wat er bij de Amerikanen leeft. Ondervinden ook zij een crisisgevoel? Straks weten we er (misschien) meer over.
Wat gebeurt er in Azië? Euforische taferelen waren er vanmorgen op de Aziatische beurzen zeker niet; de markten beseffen dat de bedrijven uit dit deel van de wereld mee gaan bloeden wanneer de EU en de U.S. met minder groei tevreden mogen zijn. We zagen de koersen licht afbrokkelen.
- Zuid-Korea sleept Noord-Korea als blok aan het been mee; de problemen voor het land zitten echter dieper. LG Chemicals moest zich neerleggen bij een slump van de winst in 1Q. Gevolg: het aandeel was de sterkste daler in Seoul.
- JFE Holdings is de tweede Japanse steelmaker en moet kredieten opnemen om te investeren. De markt in Tokyo slikte dit bericht niet; de koers dook in het rood.
- De MSCI Asia Pacific Index deed het niet zo goed: voor elke twee stijgers waren er vijf dalers. De liquiditeit is laag; de markt blijft dun. Gevolg: wie de koersen omlaag wil duwen kan dit zonder al te veel moeite doen.