crisis

Het IMF kwam de afgelopen weken bijeen om een rapport samen te stellen over de huidige economische ontwikkelingen in de wereld. Uiteraard werd er ook gekeken naar de vele conflicten die er op dit moment in de wereld zijn. Het verband tussen beiden is bijzonder groot. Het IMF kwam tot de conclusie dat de groeiverwachting voor de komende twee jaar naar beneden aangepast moet worden. Eerder kregen we ook al te maken met een groeiverlaging, maar in het laatst gepubliceerd rapport gebeurde precies hetzelfde. Ook wijst het IMF er op dat de kans op een nieuwe recessie in sommige delen van de wereld bijzonder groot is. Wij hebben een grafiek gevonden die dit duidelijk in kaart brengt.

kans-recessie1

Op de grafiek hierboven is te zien dat de kans op een nieuwe recessie in Europa het grootst is. De kans wordt zelfs geschat op bijna 40%. Ook Japan en Amerika hebben kans om in een nieuwe recessie terecht te komen.

Krijgen we een nieuwe recessie in Europa?

Iedereen kan zich de laatste recessie nog wel herinneren. Deze crisis ging de boeken in onder de naam ‘financiële crisis’. Een crisis die niet alleen voor veel schade heeft gezorgd, maar ook veel aan het licht heeft gebracht.

kans-recessie2

Op de grafiek hierboven is te zien waarom het IMF de kans op een nieuwe recessie in Europa het grootst acht. De kans op deflatie in Europa wordt geschat op ruim 30% en dat zorgt toch wel voor enige spanningen. Het IMF houdt er dus rekening mee dat Europa de komende maanden opnieuw te maken zal krijgen met een terugval. Het is aan de Europese centrale bank om er voor te zorgen dat dit niet gebeurd. Maar welke troeven heeft Mario Draghi nog achter de hand? Bescherm altijd een deel van uw vermogen – Download de GOUDGIDS