Eind vorig jaar nam Cameco, ’s werelds grootste producent van uranium ter wereld, een drastische beslissing. Cameco zou de McArthur River Mine en het Key Lake Mill complex voor 10 maanden offline halen. Dit zou 9% van de wereldwijde uraniumproductie uit de markt trekken om zo de prijs op te drijven. Eind juli nam het bedrijf echter een andere beslissing.

De drastische maatregel eind november zette de uraniummarkt op zijn kop. 13,7 miljoen pond uranium uit zo’n kleine sector halen, is een immense hoeveelheid. Het beoogde resultaat, een hogere prijs, bleef echter grotendeels uit. Daarop besloot Cameco om de beslissing met onbepaalde duur te verlengen.

Cameco zal 550 arbeiders moeten ontslaan en 150 medewerkers op het hoofdkwartier. De McArthur River Mine is ’s werelds grootste uraniummijn, goed voor jaarlijks 18 miljoen pond uranium. Dit is 15% van de globale productie.

Dit gratis rapport gaat dieper in op de kansen bij uranium

De prijs voor uranium staat vandaag meer dan 80% lager dan in 2007. 75% van de productie gebeurt met verlies, inclusief ’s werelds grootste producenten.

Maar Cameco zit natuurlijk ook vast aan enkele contracten om uranium te leveren. Nu ze de productie van McArthur stil leggen, zullen ze zich moeten wenden tot de markt om aan uranium te geraken. Ze lieten al weten dat ze 10 miljoen pond uranium op de markt zullen kopen.

Samengevat: het aanbod daalt terwijl de vraag stijgt.

Het slimme geld ontdekt uranium

Cameco is niet de enige die de prijs van uranium veel te laag acht. Yellow Cake is een bedrijf dat speciaal werd opgericht door 2 voormalige elite bankiers. Via een IPO haalden ze $200 miljoen op. Met dat geld willen ze 8,1 miljoen pond uranium opkopen, zo’n 5% van de globale productie.

Wat gaan ze doen met dat uranium? Niets … De investeerders kopen uranium omdat deze ‘fundamenteel en structureel misprijst’ vinden.

De komende 10 jaar plant Yellow Cake om ieder jaar nog eens voor $100 miljoen uranium te kopen. In totaal dus voor $1 miljard. Dat is 25% van de marktkapitalisatie van Cameco.

Bron: C.R.

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips