De devaluatie van de yuan, de dalende grondstofprijzen en een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten zorgen voor flinke onrust op de valutamarkten. Munten uit voormalig Sovjetlanden en Arabische Golfstaten staan onder flinke druk. Beleggers houden niet van onverwachte gebeurtenissen op de valutamarkt. Dat bleek al eerder uit de reuring op de financiële markten na het loslaten van de koppeling tussen de euro en de Zwitserse frank. De onverwachte devaluatie van de yuan die vorige week plaatsvond, heeft de onzekerheid wederom flink aangewakkerd.
Kazachstan
Zo zakte de munt van Kazachstan donderdag met ruim 23 procent, nadat die eerder 29 procent lager stond tegen de dollar. De Kazachse president Nursultan Zazarbayev, die recent nog beloofde om hevige schokken te vermijden, zei dat de depreciatie noodzakelijk was om een recessie te ontlopen. “Ook andere voormalig Sovjetlanden zullen komende tijd onder vuur komen te liggen op de valutamarkt”, aldus Timothy Ash, kredietstrateeg bij Nomura Holdings. “En deze landen hebben minder tegoeden dan Kazachstan, dat 100 miljard dollar reserves aanhoudt.” Bij veel ex-Sovjetlanden is de waarde van de munt gerelateerd aan grondstoffen die er worden gewonnen. Zo is Kazachstan een typische olie-economie. Dus wanneer de olieprijs daalt, drukt dat de waarde van de Kazachse tenge.
Geen andere keuze
Per Hammarlund, strateeg bij SEB in Stockholm, verwacht waardeverminderingen van 10 tot 20 procent voor Kirgizië, Turkmenistan en Tajikistan. “Deze landen hebben simpelweg geen andere keuze dan om Rusland en andere opkomende markten te volgen”. Hij raadt aan om valuta’s van ontwikkelingslanden te verkopen. “Het is tijd om pas op de plaats te maken. Na een eerste renteverhoging in de VS kan er wellicht een rebound plaatsvinden”, aldus Hammarlund.
Arabische Golfstaten
“Grote grondstoffenexporteurs zijn het meest kwetsbaar”, aldus John-Paul Smith, voormalig strateeg van Deutsche Bank tegenover Bloomberg. “Indien de olieprijs op deze lage niveaus blijft hangen of zelfs dieper valt in de komende maanden, dan komen ook de valuta’s van de Arabische Golfstaten onder flinke druk te staan.”