Jesse Colombo is een expert in het spotten van bubbels. Hij voorspelde onder andere de oliebubbel en verschillende bubbels in groeilanden. Volgens Jesse Colombo bevindt de Amerikaanse aandelenmarkt zich nog steeds in een bubbel die nu al 2 decennia duurt. Het einde van die bubbel zal rampzalige gevolgen hebben. We bevinden ons in het midden van de storm. Op wat turbulentie in het begin van dit jaar na bevinden we ons nog steeds niet in een crisis. De economie bevindt zich in een bubblecovery en deze is nauw verbonden met de aandelenmarkt. Wanneer de bubbel in bubblecovery uiteen spat, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien. Begin deze eeuw blies de Federal Reserve een nieuwe bubbel nadat de dotcom-bubbel uiteen spatte. De nieuwe bubbel resulteerde in de vastgoedbubbel van 2007-08 die de aanleiding was tot de financiële crisis van 2008-09. Sindsdien blaast de Fed een nieuwe bubbel om de leegloop van de financiële crisis op te vangen.
Bubbel aandelen beperkt natuurlijk zuiveringsproces
Het probleem is dat de Federal Reserve steeds opnieuw een grotere bubbel moet blazen om de desastreuze gevolgen van de vorige op te vangen. Op deze manier kan er geen natuurlijk zuiveringsproces plaats vinden en zijn de gevolgen steeds dramatischer wanneer de bubbel barst. De huidige bubbel omvat aandelen, obligaties, technologie start-ups, kunst, … De bubbel in aandelen is duidelijk te zien aan de CAPE-ratio. Een CAPE boven 20 toont aan dat aandelen overgewaardeerd zijn. Op deze grafiek is duidelijk te zien dat aandelen de laatste 20 jaar overgewaardeerd zijn – op een korte correctie tijdens de financiële crisis na. Dit kan niet blijven duren, aldus Jesse Colombo.
Ook volgens de Price-to-Peak Earnings, Tobin’s Q ratio en de marktkapitalisatie-vs-bbp ratio staan aandelen op een overgewaardeerd niveau gedurende de laatste 20 jaren. Het gemiddelde dividendrendement staat al 20 jaar onder het gemiddelde. Hoewel het deels klopt dat bedrijven meer hun winsten investeren en eigen aandelen inkopen, komt dit toch ook overeen met de trend van de andere ratio’s.
Financiële markten zijn overgewaardeerd en zullen uiteindelijk corrigeren naar hun fundamentele waarde, zegt Colombo. De aandelenmarkten zullen terug op aarde komen wanneer de Federal Reserve de controle verliest. Deze correctie zal veel pijnlijker zijn dan in een vrije markt. Het beleid van extreem lage rentevoeten voor een extreem lange periode zorgde ervoor dat vastrentende producten steeds minder aantrekkelijk werden waardoor de aandelenmarkt steeds drukker bevolkt werd. Er werd ook steeds meer geld geleend om te beleggen – margin debt – zelfs tot historisch hoge niveaus.
Een dramatisch einde van deze decennia lange bubbel kan enorme gevolgen hebben, niet alleen voor individuele beleggers maar ook voor pensioenfondsen. Een buy-and-hold strategie is volgens Jesse Colombo dan ook niet aan te raden, hij ziet nog wel kansen op korte termijn.