Even was daar de opluchting in de grondstoffenwereld. De plotselinge stijging van olie, goud, koper en andere commodities zorgde voor een rally in olie- en mijnbouwbedrijven. Maar beleggers die denken dat de problemen nu snel zullen verdwijnen, zullen van een koude kermis thuiskomen. De schulden in de energiesector en mijnbouw zijn nog altijd een tikkende tijdbom. Veel bedrijven zijn vorig jaar dan wel begonnen om hun schuldposities te verkleinen, maar de lage grondstoffenprijzen zorgen ervoor dat de schulden niet zijn afgenomen. Een graadmeter die het schuldniveau meet van bedrijven in de mijnbouw, energie en agricultuur, is in het vierde kwartaal van 2015 verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.
Hoewel de grondstoffenprijzen zijn opgeveerd, staan ze nog altijd flink lager dan 2 jaar terug. Zo is bijvoorbeeld koper 28 procent goedkoper, en een vat WTO olie kost zelfs 64 procent minder dan begin 2014. De huidige opleving van de prijzen vormt dan ook geen oplossing voor de torenhoge schuldposities in de commodity-sector.
Duivels dilemma
Veel bedrijven staan voor een duivels dilemma: om de prijzen verder omhoog te krijgen, zal er minder moeten worden geproduceerd. Maar om de schuldposities te verkleinen en zo in leven te blijven, zal er juist meer cashflow moeten worden gegenereerd. “Ik noem dit het grote grondstoffenvraagstuk,” zo zegt Jessica Fung, analist bij BMO in Toronto. “Het snijden in de productie is absoluut het laatste waar bedrijven op zitten te wachten, want zo snijden ze in hun opbrengsten. En wat dan?”
Meer faillisementen in aantocht
Eén ding staat vast: indien de recente stijging van de grondstoffenprijzen een kort leven blijkt beschoren, dan zal een significant aantal bedrijven in 2016 het onderspit delven. De schuldposities blijven namelijk groeien, hoe hard ze ook blijven produceren. Volgens Moody’s Investors Service zal het aantal faillissementen dit jaar het hoogste niveau bereiken sinds 2010. De kredietbeoordelaar zette in januari maar liefst 55 mijnbouwbedrijven en 120 olie- en gasbedrijven op een waarschuwingslijst. Egizio Bianchini, analist bij de Bank of Montreal, zei deze week dat de mijnbouwindustrie niet minder dan 50 tot 60 miljard dollar kapitaal nodig heeft om uit de problemen te geraken: “De schulden zijn het grootste probleem in de sector. Zonder kapitaal zullen meerdere mijnbouwbedrijven dit jaar zeker niet overleven.”
>> Dankzij deze tips houdt u zich staande indien de markten verder onderuit gaan <<