Een bewogen beursjaar ligt achter de rug. Door het vierde kwartaal werd het uiteindelijk een slagveld op de beursvelden. De beurs van Argentinië was met een verlies van ruim 50% de grootste verliezer van het jaar. Opvallend is dat deze beurs juist de winnaar was van 2017.

Charlie Bilello, van Pension Partners, deelde via Twitter de bovenstaande tabel. Op deze tabel zijn de prestaties van de belangrijkste beurzen in de wereld in beeld gebracht (gerekend in dollars). Op deze tabel is te zien dat de beurzen van Argentinië, Turkije en Griekenland de grootste verliezers van 2018 zijn geworden. Opvallend genoeg wisten de beurzen het een jaar eerder nog erg goed te doen met winsten van respectievelijk 74%, 39% en 29%.

Europese beurzen vallen in negatieve zin op

Deze tabel maakt duidelijk hoe snel het tij op de beursvloer kan keren. De winnaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn. Op de tabel is ook te zien dat de meeste Europese beurzen een dramatisch jaar kenden. Zo belandden bijvoorbeeld de beurzen van Duitsland, België en Oostenrijk officieel in een Bear Market. In 2017 zagen zij nog winsten van tussen de 20 en 60 procent.

Worden de verliezers van 2018 de winnaars van 2019?