gundlach

Als je naar grondstoffenprijzen kijkt, naar aandelenmarkten in opkomende landen, de koersen van junk bonds en de nominale economische groei in de VS, zou je verwachten dat de Fed de rente zou verlagen.

Was getekend, Jeff Gundlach, een van ’s werelds meest invloedrijke beleggers van dit moment. Die Amerikaanse korte rente moet dus niet omhoog deze week. Want er is wel wat aan de hand in de wereld. Neem China. De Shanghai Composite Index, de beursgraadmeter, van de tweede economie in de wereld, is aan het crashen. En die Chinese groeivertraging is inmiddels geen hypothese meer. Want de Chinese beleidsmakers hebben inmiddels de rente vijf keer verlaagd en de reserveverplichtingen voor banken driemaal. Gundlach:

Dus vonden de autoriteiten het afgelopen jaar acht keer een goed idee om noodmaatregelen te treffen. En tot slot devalueerden zij hun munt. Dat is een sterk signaal dat ze bezorgd zijn over hun export en proberen de economische groei aan te wakkeren.

Als de Chinese economie nog maar amper groeit, zal de economische groei in de wereld als geheel ook niet boven de 1% uitkomen. En dat is gemiddeld. Dus vele landen zullen in recessie komen. Devaluaties bieden dan uitkomst. Gundlach:

Wij zijn al drie jaar van mening dat we een wereld zijn binnengetreden waar valutadevaluaties de norm zijn. Dat begin in november 2012 in Japan met Abenomics. Inmiddels kost een dollar 120 yen tegen 80 eerder. Dat is een zeer grote devaluatie.

Gundlach: dollar heeft Fed in greep

De dollar is dus aan het stijgen. En dat maakt het lastig voor de Fed om te rente te verhogen, want dat zou de munt nog aantrekkelijker maken voor beleggers. In maart liet Fed-voorzitter Janet Yellen dan ook weten dat een sterke dollar wellicht een obstakel zou kunnen vormen. Precies op dat moment stopte de stijging en sindsdien beweegt de greenback zijwaarts. Want de anticipatie op een renteverhoging was nou net de kracht achter de stijging. Gundlach:

We zitten nu vast in een cirkelredenering: de dollar is sterk, dus de Fed kan de rente niet verhogen. Daarop verzakt de dollar, zodat ze weer wél kunnen verhogen. Dus de dollar trekt wederom aan, zodat ze weer niet kunnen verhogen, dus de dollar daalt, zodat de Fed weer wel zou kunnen verhogen. Enzovoort.

Hoe gaat dit eindigen? Gundlach heeft niet altijd een visie. Hij laat in dit geval gewoon de markt een oordeel vellen. En het is wel duidelijk welk signaal de obligatiemarkten geven. Gundlach:

De marktactie van langlopende obligaties geeft aan dat zij graag een renteverhoging willen zien. Want deflatie is goed voor lange obligaties. Waarom zou je anders immers een 30-jarige obligatie kopen op 2,8%, of een 10-jarige op 2%? Met 2% inflatie heeft niemand daar trek in.

Hogere obligatieprijzen bij een verhoging van de korte rente betekent een lagere lange rente. Paradoxaal? Gundlach legt uit:

Het lange eind van de obligatiemarkt stijgt – in tegenstelling tot wat mensen denken – wanneer de Fed de rente gaat verhogen, of wanneer een renteverhoging waarschijnlijker wordt. En het lange obligaties hebben het moeilijk wanneer het minder waarschijnlijk wordt dat de Fed de rente gaat verhogen – zelfs nu de aandelenmarkten volatiel zijn en obligaties normaal gesproken een vluchthaven zijn. De meeste beleggers lijken dit niet te kunnen begrijpen.

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>