Jeff Gundlach sprak gisteren in een webcast zijn ongeloof uit over een mogelijke renteverhoging van de Fed. Iedere econoom denkt inmiddels dat het volgende week zover is. De markt prijst een kans van 80% in. Maar Gundlach, die met zijn DoubleLine Capital zo’n $ 80 miljard beheert en wiens obligatiefondsen steevast in het top-deciel presteren, kan wel duizend redenen bedenken waarom zo’n beslissing totaal niet te verantwoorden is. Want waarom wil de Fed eigenlijk verhogen? Gundlach vermoedt een filosofische reden, om na negen jaar simpelweg van dat nulpunt te komen. En waarschijnlijk zoeken voorzitter Yellen en de andere Federal Reserve bankiers selectief bewijs bij elkaar om dat besluit te rechtvaardigen. Maar dan moeten Gundlach’s grafieken de Fed toch de stuipen op het lijf jagen. In de eerste plaats blijft de bbp-groei nog steeds ver achter bij eerdere oplevingen. De cumulatieve economische groei is inderdaad ongeveer gelijk als op het moment van eerdere renteverhogingen. Maar die groei is wel uitgesmeerd over veel meer jaren. En het bbp-voorspellingsmodel van de Atlanta Fed, bij zowel marktvolgers als de Fed zelf geliefd om de accuratesse, voorspelt voor dit kwartaal wederom een veel lagere groei dan de economen. Dat komt onder meer door recente ISM-cijfers over het bedrijfsleven die Gundlach letterlijk ‘een ramp’ noemt.
Dan een vergelijking tussen de eurozone en de VS. Het verschil in economische groei is teruggelopen tot slechts 0,6%-punten. De markten reageerden vorige week nog teleurgesteld op een renteverlaging en een verhoging van de QE door de ECB. En dan zou de Fed nu de rente moeten verhogen?
Gundlach verwacht dan ook dat de Fed vrij snel op een eventuele verhoging terug zal komen. Net als een hele reeks andere centrale banken die na de crisis korte tijd de monetaire rente-teugels aantrokken.
En dan hebben we nog de grafiek van de nettowinstmarges van S&P 500 bedrijven, die Gundlach vorige maand ‘de meest angstaanjagende indicator ter wereld’ noemde. Volgt er nu na de margedaling opnieuw een grijze streep met een recessie?
Dan hebben we natuurlijk nog de crash op de grondstoffenmarkten. En de continue koersdaling van allerlei obligaties en leningen die niet tot de allerdegelijkste klasse behoren. Maar de aandelenmarkten zijn toch sterk, met name in de VS? Gundlach wijst er echter op dat de stijgingen gedragen worden door paar namen. De marktbreedte zou wel eens het zwakst ooit kunnen zijn. Nu de Fed op het punt staat een historische blunder te maken, houdt Gundlach dan ook zijn hart vast.