Vorige week kregen beleggers teleurstellende banencijfers uit de VS te verwerken. In reactie op deze cijfers waarschuwt Jeffrey Gundlach, de obligatiekoning van DoubeLine Capital, voor een nieuwe verkoopgolf op de financiële markten. Niet alleen aandelenmarkten komen op termijn onder druk te staan. Ook andere risicovolle markten, waaronder junk obligaties, krijgen te maken met hevige verkoopdruk. “De markten daalden afgelopen vrijdag niet, omdat beleggers hoop blijven houden. Er komt pas een bodem in zicht als mensen de hoop opgeven, en dat is nu nog niet het geval”, zo zegt Gundlach in een interview met Reuters. “Ik denk niet dat we al capitulatie hebben gezien in de financiële markten. Eerst moet er meer gekocht worden en moeten de volumes omhoog gaan. Vervolgens zullen de markten gebukt gaan onder de zwaartekracht en hard dalen.”
Staatsobligaties in trek
Investeerders zoeken deze weken massaal hun toevlucht in Amerikaanse staatsobligaties. De 10-jaars yield daalde vrijdag onder de 2 procent in reactie op teleurstellende arbeidsmarktcijfers. Daarentegen staan de junk obligaties nog altijd onder druk. Volgens Gundlach zijn deze schuldpapieren momenteel erg kwetsbaar: “Ik ga pas nadenken over deze categorie wanneer de daling gestopt is. Nu dalen ze nog altijd bijna iedere dag.”
Geen nominale groei
Gundlach is al tijden pessimistisch over de mondiale economie. Hij verbaast zich dan ook over de hoge koersen in de aandelenmarkten: “Ik begrijp beleggers niet. Mensen doen alsof alles goed gaat. Junk obligaties staan echter op een nieuw dieptepunt in vier jaar tijd. Groeilanden staan zelfs op het laagste punt sinds zes jaar. En het absolute dieptepunt zijn de commodities. Die staan op hetzelfde niveau als 1995. Met andere woorden: het BNP groeit niet op nominale basis.” De obligatiekoning wijst tot slot op de uitspraken van Christine Lagarde, de directeur van het IMF: “Het is een belangrijk moment indien de baas van het IMF zo duidelijk haar zorgen uit. Het feit dat zij publiekelijk haar voorspelling naar beneden moet aanpassen, is veelzeggend voor de stand van zaken in de mondiale economie.”