fed_reserve Het regent de laatste tijd waarschuwingen van grote beleggers. Carl Icahn blijft bezorgd over een mogelijke crash op de financiële markten. Ook Stanley Druckenmiller ziet gevaarlijke bubbel in kortetermijndenken door het beleid van de centrale banken. Volgens obligatiekoning Jeff Gundlach dreigt een bloedbad in junk bonds, oftewel hoogrentende bedrijfsobligaties. En Gundlach waarschuwt nu de Fed. Een renteverhoging in december kan desastreuze gevolgen hebben, zo stelt de man achter DoubleLine Capital. Gundlach trekt een vergelijking met de blunder die de Seattle Seahawks eerder dit jaar de Super Bowl kostte. In plaats van een simpele touchdown te scoren liet Seahawks coach Pete Carroll de bal gooien, waarna deze vlak voor de lijn onderschept werd. Dit staat in de VS nu al bekend als één van de grootste sportblunders ooit. En op dezelfde manier dreigt Yellen nu een zwak economisch herstel om zeep te helpen, net voordat het eindelijk echt op gang komt, zo stelt Gundlach:

Het pleidooi voor een renteverhoging zou gemaakt moeten worden op basis van de economische indicatoren. De Fed negeert deze indicatoren.

Het contrast met Europa is enorm. Waar de ECB het QE-opkoopprogramma mogelijk uitbreidt in december, of wellicht de rente nog negatiever maakt, voorziet de Fed nog steeds een geleidelijk stijgende rente voor de komende jaren. Gundlach:

Je zou op basis daarvan verwachten dat de groeivooruitzichten fenomenaal zijn. Maar de bbp-groei ligt in de VS op 2% en neigt naar beneden. Dat terwijl Europa 1,5% groei met een stijgende trend laat zien. Het verschil tussen ‘oneindige QE’ in Europa, en en het idee dat de VS een hogere rente nodig heeft, is dus een schamele 50 basispunten in het reële bbp.

In september 2012 kondigde de Fed nog QE3 aan. Hoe zat dat ook alweer? Gundlach:

In 2012 hadden we niet alleen een nulrente, maar kwamen we tot de conclusie dat dat niet genoeg was. De meest economische data is vandaag de dag echter slechter dan in september 2012. Daarom begrijp ik het idee van een renteverhoging niet. Bovendien zou er nu deflatie zijn in de VS als we de cijfers op dezelfde wijze zouden berekenen als in Europa.

fed_2y En dan is er nog wat: grondstoffenprijzen. Gundlach:

Grondstoffenprijzen staan lager dan tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis. Dat geeft ook niet bepaald een reden om de rente te verhogen.

Tot slot wijst Gundlach er op dat, hoewel de korte rente op nul staat, de andere rentes al een hele tijd aan het stijgen zijn:

De 2-jarige rente stijgt al vier jaar lang [zie bovenstaande grafiek]. De 5 en 10-jarige rentes bodemden in 2012 en laten geen signalen zien dat ze omlaag dreigen te gaan.

Als Fed-voorzitter Janet Yellen nu de rente verhoogt, kan zij hiermee het kwetsbare herstel dus wel eens een abrupte halt toeroepen. Met alle gevolgen van dien.

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>