Het gaat hard op de Chinese beurzen en deze keer heeft de oorlog in Oekraïne er weinig mee te maken. De Hang Seng daalde namelijk met 5,42 procent, de Shanghai Composite met 2,6 procent en de Shenzhen component met 3,08 procent. In China is er namelijk een nieuwe zware besmettingsgolf, de ergste sinds de nationale lockdown in 2020.

Door de oorlog in Oekraïne lijkt het alsof COVID-19 niet meer bestaat. Maar niets is minder waar naturulijk, in China is er namelijk een zware besmettingsgolf die over grote steden rolt. Het zou de ergste besmettingsgolf zijn sinds het einde van de nationale lockdown in 2020. Chinese aandelenmarkten ging zwaar onderuit maandag als gevolg van vrees en onzekerheden.

De Hongkongse Hang Seng tuimelde met 5,42 procent naar beneden, dat kwam door de grote verkoopdruk bij aandelen van techgiganten zoals Tencent, Alibaba en Meituan. Respectievelijk daalden deze met 9,41 procent, 11,12 procent en 16,4 procent. De Hang Seng Tech index eindigde de beursdag 11 procent lager. Met andere woorden, een dag om snel te vergeten.

Economische groei

Raymond Yueng en Zhaopeng Xing, onderzoekers bij ANZ, vrezen dat de nieuwe lockdowns een grote impact zullen hebben op de economische groei. Hun vooruitzichten van een economische groei van 5 procent zouden in het water kunnen vallen.

China is experiencing the largest wave of COVID since the end of national lockdown in March 2020. If the lockdown is extended, China’s economic growth will be significantly affected. It is too early for us to change our GDP growth forecast (5.0%) for 2022 , but we are wary of the impact of a partial lockdown in the economically rich provinces.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne helpt uiteraard ook niet. Hoewel de verkoopgolf deze keer wordt veroorzaakt door COVID-19, is er toch druk op China vanuit het Westen. Rusland heeft namelijk gevraagd om militaire steun van China. Het Westen waarschuwt dat, mocht China hier op ingaan, er ook maatregelen zullen worden genomen tegen Chinese bedrijven.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: David DennisFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>