Er gaan steeds meer geruchten rond dat de Zwitserse nationale bank (SNB) een nieuwe doelstelling voor zijn valuta hanteert. De munt van Zwitserland beweegt recent namelijk steeds lager ten opzichte van de euro. Het Zwitserse nieuwsblad Schweiz am Sonntag schreef zondag dat de nationale bank van Zwitserland zich richt op een Zwitserse frank die handelt tussen de 1,05 en 1,10 euro. Het blad zegt zich te baseren op bronnen met kennis van de situatie. Dit komt na de shock die de centrale bank van Zwitserland veroorzaakte toen het zijn 3 jaar oude valutaplafond van 1,20 Zwitserse frank per euro op 15 januari schrapte. Gevolgd op de beslissing om dit valutaplafond te schrappen, steeg de Zwitserse frank zo’n 30 procent tegenover de euro. Sindsdien is de valuta gedaald in waarde tegenover de euro, al staat de frank nog steeds zo’n 12 procent hoger dan de euro.
Het nieuwe valutaplafond waar in Schweiz am Sonntag over wordt geschreven kan ook goed een nieuwe bandbreedte zijn in plaats van daadwerkelijk een valutaplafond. Een strategie die al door verschillende centrale banken wereldwijd is toegepast, waaronder bijvoorbeeld de People’s Bank of China. De krant liet weten dat het nieuwe valutaplafond niet genoemd is door de bank. Ook reageert de nationale bank tot dusver niet op de geruchten.
Kan Zwitserland een nieuw plafond handhaven?
Valentijn van Nieuwenhuizen, hoofd strategie bij ING Invesment Management, zegt in de media over de geruchten dat de onofficiële bandbreedte kan zorgen voor de nodige stabiliteit voor de valuta, die de afgelopen maand enorme volatiliteit heeft gezien. Toch voegde hij hier aan toe dat het hem erg onwaarschijnlijk lijkt dat de centrale bank van Zwitserland in deze mate zal interveniëren. ‘Zullen ze na de schokkende aankondiging van vorige maand echt kunnen zorgen voor meer geloofwaardigheid en zullen ze echt in staat zijn om dit zogenaamde valutaplafond te handhaven?’ Als ze het echt willen zouden ze het natuurlijk kunnen, maar ze hebben de afgelopen weken duidelijk laten zien hier niet toe bereid te zijn, zegt Van Nieuwenhuizen die er dus zo zijn bedenkingen bij heeft.