puerto_rico Griekenland is voor een Amerikaanse belegger toch een beetje een ‘ver-van-mijn-bed’ show. Hetzelfde geldt voor ons met Puerto Rico. Dit Carabische eilandje onder auspiciën van de VS bleef gisteren in gebreke. In plaats van een rentebetaling van $ 58 miljoen kon het slechts $ 628.000 ophoesten. Vanwege de opmerkelijke parallellen met Griekenland is de situatie in Puerto Rico vrij eenvoudig te begrijpen. Ambrose Evans-Pritchard schetst in de Telegraph een beeld dat herkenbaar aandoet. Alleen de namen van de spelers verschillen. Verwissel ‘Duitsland’ met ‘hedge funds’ en je hebt de kern van de zaak al te pakken.

Schuldenlast Puerto Rico 100% bbp

Puerto Rico heeft schuldenlast van $ 72 miljard, ofwel ruim 100% van het bbp. Dat is vijf keer zo groot als bijvoorbeeld Californië of Texas. Maar het eiland valt een beetje tussen wal en schip. Het is geen officiële Amerikaanse staat. Dus het kan geen aanspraak maken op ‘Chapter 9’, het juridische beginsel waarmee het de schuld ordelijk kan herstructureren. Aan de andere kant is het ook geen soeverein land. Dat betekent dat het niet de hulp van het IMF kan inroepen. Maar het IMF is wel betrokken, zij het indirect. Zowel de hedge funds, die het schuldpapier tot 65 cent op de dollar kochten, als Puerto Rico zelf huurden voormalige zwaargewichten van het IMF om hun zaak te bepleiten. De hedge funds stellen dat de Puerto Ricanen op te grote voet leven. Met name de uitgaven op het gebied van onderwijs zouden de laatste jaren volledig zijn ontspoord. Het land moet dus simpelweg de broekriem aantrekken.

“Afschrijving schuld noodzakelijk”

Puerto Rico zelf roept om een afschrijving van de schuld van 35%. Volgens sommigen zou dit zelfs 50% moeten zijn. Dat zou wel een juridische uitdaging zijn. Nooit eerder herstructureerde een Amerikaanse staat zijn schuld. Maar volgens het eiland zit er niets anders op. Het verlagen van overheidsuitgaven zal alleen maar leiden tot lagere belastinginkomsten en economische krimp. Daarmee snijden de hedge funds ook zichzelf in de vingers, zo stelt Puerto Rico. Zie, wederom, Griekenland en Europa. Volgens Ambrose is Puerto Rico een interessante test case aan het worden:

Ofwel kunnen hedge funds en andere crediteuren op legitieme wijze hun voorwaarden aan sub-soevereine staten dicteren. Ofwel is er een breder sociaal belang dat prevaleert en hun juridische invloed beperkt.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>