De stijgende obligatierendementen hebben hedge funds ertoe aangezet om de op groei gerichte technologieaandelen massaal te verkopen. De hedge funds doen dit in een tempo dat het afgelopen decennium niet meer is vertoond.

De hedge fund-gemeenschap dumpte massaal techaandelen in de vier sessie tussen 30 december en 4 januari toen de rentetarieven stijgen. Het dumpen van deze aandelen in 4 sessies was in dollar uitgedrukt de grootste verkoop in meer dan 10 jaar.

Technologieaandelen worden geacht zeer gevoelig te zijn voor stijgende rendementen. De hogere schuldkosten kunnen hun groei belemmeren en hun toekomstige kasstromen minder waardevol doen lijken.

Federal Reserve

De stijging van de rente in het nieuwe jaar werd donderdag hervat, waarbij beleggers de sneller dan verwachte verstrenging van het monetaire beleid door de Federal Reserve evalueerden. De rente op de benchmark 10-jaars Treasury Note bereikte tijdens de sessie een hoogtepunt van 1,75% en steeg hiermee voor de vierde dag op rij.

De rendementen stegen nadat de Federal Reserve woensdag de notulen van haar laatste vergadering publiceerde. Hieruit bleek dat de centrale bank nog agressiever dan verwacht de rente zou kunnen verhogen en het beleid zou kunnen verstrengen.

Door de stijging staan veel van de grote technologienamen onder druk. De aandelen van Netflix zijn deze week met meer dan 8% gedaald. Microsoft kende een verlies van 6% in het nieuwe jaar, terwijl Alphabet 4% moest prijsgeven.

Bron: CNBC
Foto: iStock