big_short The Big Short deel 1 was, naar de titel van het boek van Michael Lewis, het klappen van de huizenbubbel. Lewis beschreef de vele miljoenen en soms miljarden die sommige spelers wonnen en andere verloren. De Wall Street Journal meldt dat sommige fondsbeheerders zich voorbereiden op een nieuwe grote klap. Die zou plaats moeten gaan vinden in beleggingsfondsen en ETFs die investeren in riskante bedrijfsobligaties, bankleningen en esoterische producten. Deze ETFs zijn populair onder particulieren. Beleggers speuren de markt af, op zoek naar plekjes waar ze nog enige vorm van dividend of rente kunnen krijgen. En ja, dan komen high yield obligatie-ETFs goed van pas. Deze ETFs zelf zijn nu wel liquide. Je lijkt er zo uit te kunnen.

Illiquiditeit

Maar de onderliggende obligaties zijn allesbehalve liquide. Daar schuilt het gevaar. De nooduitgang lijkt groot, maar als het puntje bij paaltje zou komen is er kans dat de deur klem zit. Een in eerste instantie gematigde daling zou dan kunnen ontaarden in een verkooppaniek als het ‘snelle geld’ afscheid wil nemen. En dat terwijl de high yield bedrijfsobligatiemarkt nu gevaarlijke voortekenen begint te vertonen. Die zorgen over liquiditeit komen eigenlijk al een tijdje naar voren. Zo sprak Bill Gross zich al uit over de mogelijke gevaren. Volgens Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, is de obligatie-flash crash van oktober een voorproefje van wat we kunnen verwachten. En Carl Icahn viel Blackrock recent aan omdat juist zij ETFs aanbieden die de illusie wekken van liquiditeit. Deze verminderde liquiditeit is het resultaat van regelgeving na crisis waardoor banken minder risico mogen nemen. Die kunnen dus minder posities ‘vasthouden’, wat nodig is om een markt te maken. Er zijn hedge funds die wat gaten kunnen vullen, maar over het algemeen betekent dit dunnere markten waarin je moeilijker grotere posities kunt handelen. Dus het risico is niet weg, maar simpelweg verplaatst van de banken naar de marktparticipanten.

Big short: CDS

Marktpartijen als Apollo Capital en Oaktree Capital halen nu geld op bij beleggers om te investeren in CDS, oftewel credit default swaps, op riskante leningen. Die kennen we nog van de eerste Big Short. Het zijn verzekeringscontracten die in waarde stijgen als onderliggende leningen onder druk komen. Anderen, zoals Reef Road Capital, gaan simpelweg de ETFs zelf short of kopen daar put-opties op. Denk dan aan bijvoorbeeld de High Yield Corporate Bond ETF (HYG): hyg_chart David Tawil van Maglan Capital heeft een duidelijke mening over dit soort ETFs.

Deze zullen toast zijn. We zullen shorten zodra we haarscheurtjes zien, want ze zitten vol met emotionele particuliere beleggers.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>