Hedge funds hebben hun beleggingen in grondstoffen fors opgedreven naarmate de prijzen tijdens de geopolitieke onrust de hoogte in gingen. Managers die er vroeg bij waren en een grote blootstelling hadden, hebben reeds aanzienlijke winsten geoogst.

De energiesector kreeg vorige maand de meeste netto-aankopen van hedge funds in vergelijking met andere aandelengroepen, zo blijkt uit gegevens van Morgan Stanley. De combinatie van de grote aankopen en de outperformance van energie resulteerden in de hoogste exposure in 2 jaar voor de hedge funds gemeenschap.

Grondstoffen zijn dit jaar een duidelijke winnaar op Wall Street, toen de wereldwijde vraag en de oorlog in Oekraïne het aanbod onder druk zetten. West Texas Intermediate, Amerikaanse olie, bereikte vorige week kortstondig een prijs van $130 per vat. Dankzij de stijgende olieprijs is de S&P 500-energiesector dit jaar met 30% gestegen, wat aanzienlijk beter is dan de bredere markt.

Stevige winsten

Ook de prijzen van andere grondstoffen zijn door de ontregeling omhoog geschoten. Aluminium bereikte onlangs een recordhoogte, terwijl tarwe futures meerjarige pieken bereikten te midden van een schaarste in het aanbod. Hiernaast zijn de prijzen van nikkel op 8 maart in een paar uur tijd meer dan verdubbeld als gevolg van een massale short squeeze.

Fondsen die vroeg hadden ingezet op grondstoffen kunnen daar nu de vruchten van plukken. Het contrarian value-focused hedge fund Equinox Partners, dat zich richt op edelmetaalmijnen en exploratie- en productiebedrijven, heeft tot nu toe een rendement van meer dan 14% behaald.

Hiernaast heeft Soroban Capital volgens de Wall Street Journal sinds februari minstens enkele honderden miljoenen dollars verdiend met zijn beleggingen in grondstoffen. Tot slot blijft ook meesterbelegger Warren Buffet aandelen van Occidental Petroleum opkopen. Hierdoor komt zijn totale belang in het bedrijf op meer dan $17 miljard.

Bron: CNBC
Foto: iStock