OPEC

Vrijdag 4 december komen de OPEC-leden bij elkaar om te praten over de gezamenlijke strategie. Diverse landen willen dat Saoedi-Arabië minder vaten per dag gaat produceren, zodat de forse voorraadoverschotten kunnen verminderen. Maar hedgefondsen denken niet dat het zover zal komen. Zij vrezen een continuering van het huidige beleid. Een jaar geleden besloot Saoedi-Arabië om de productiequota’s ongemoeid te laten. Dit leidde tot grote voorraadoverschotten en een forse daling van de olieprijs. Analisten gepeild door Bloomberg verwachten dit jaar een herhaling van zetten. “Zonder de medewerking van de Saoedi’s zal er niks veranderen. En het is duidelijk dat ze niet van plan zijn om de productie te verlagen,” zo stelt Mike Wittner, oliemarkt-onderzoeker in New York bij Societe Generale. “Ik kan me nauwelijks een scenario voorstellen waarbij de verschillende landen tot een overeenkomst komen om minder olie te produceren.” Hedgefondsen zijn het met Wittner eens. Long-posities in WTI-crude namen vorige week met maar liefst 20 procent af. Dat is de hevigste daling sinds juli dit jaar, volgens data van de U.S. Commodity Futures Trading Commission.

-1x-1

Forse voorraadoverschotten

Het beleid van de OPEC heeft geleid tot forse voorraadoverschotten in de wereld. Gezamenlijk pompten de 12 OPEC-landen vorige maand 32,121 miljoen vaten per dag. Het is de 18e achtereenvolgende maand dat de productie boven de doelstelling van 30 miljoen uitkomt.

De Amerikaanse voorraden bedragen momenteel meer dan 488 million vaten. Dat is de hoogste voorraad voor deze tijd van het jaar sinds 1930, volgens een onderzoek van Bloomberg.

Strategie OPEC lijkt te werken

Het beleid van de OPEC om marktaandeel te behouden, lijkt langzaam vruchten af te werpen. De productie in de VS is dit jaar gelijk gebleven. In de periode 2012-2014 nam de productie nog toe met gemiddeld 1 miljoen vaten per dag. Dit blijkt uit een peiling van Bloomberg onder 61 onafhankelijke Amerikaanse producenten. “De Amerikaanse productie neemt af, maar wel op een langzaam tempo. Dat is een bearish signaal voor de olieprijs,” aldus Wittner. “Hedgefondsen wachten nu rustig af. Maar er zijn nauwelijks handelaren die rekening houden met een draai in het beleid en een opleving van de olieprijs.”

<< Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op de financiële markten >>