De olieprijs heeft sinds de zomermaanden een indrukwekkende opwaartse beweging in gang gezet en uiteraard is deze beweging niet onopgemerkt gebleven. Steeds meer analisten beginnen weer te geloven in het ‘zwarte goud’ en de hedgefondsen zetten zelfs volop in op een stijgende olieprijs. Zijn de hedgefondsen niet iets te optimistisch gestemd?

De olieprijs heeft de afgelopen weken met name geprofiteerd van de geruchten over een verdere verlenging van de opgelegde productiebeperkingen door de organisatie van olielanden (OPEC). Het is nog niet zeker of deze verlenging er daadwerkelijk gaat komen, maar oliegigant Saoedi-Arabië heeft al laten weten dat het er open voor staat.

Gaan de optimistische hedgefondsen zorgen voor een nieuwe daling?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Hedgopia, is te zien dat de hedgefondsen voor het laatst aan het begin van dit jaar zo optimistisch gestemd waren over de oliemarkt. En dat was precies het moment dat de olieprijs van richting veranderde en dat de beer terug de touwtjes in handen nam. Dit wist uiteindelijk te resulteren in een daling van meer dan 20%!

Wat dat betreft is het nog maar de vraag of het wel zo positief is dat de hedgefondsen op dit moment zo optimistisch gestemd zijn over de oliesector. De voorgaande keren wist deze lyrische sfeer te leiden tot een grote correctie.

Wat gaat er deze keer gebeuren?